Salarissen stijgen steeds harder


BREDA, 20080521 -- Salarissen stijgen in 2007 en 2008 harder dan in 2006. Was de gemiddelde salarisstijging in 2006 nog 6%, in 2008 stijgt dit getal tot 8%. Dit blijkt uit de gegevens van het doorlopend beloningsonderzoek van De Breed en Partners.

Drs. Patricia de Wit, Reward Analist bij Bureau Baarda, heeft de gegevens verder onderzocht: "Ook als je corrigeert voor inflatie en economische groei, is de toename van salarissen nu opvallend hoog. De salarisstijging is het sterkst voor hoger opgeleiden. Academici kregen er het afgelopen jaar 9% bij, VMBO-ers 6%".

Uit deze gegevens moeten we niet eenvoudig concluderen dat de salarissen van academische functies harder gestegen zijn dan functies van VMBO-ers. Sterker nog, bij nader onderzoek blijkt dit juist niet het geval! De Wit geeft aan dat de relatief sterke stijging onder Academici wordt veroorzaakt doordat hun carrière een sneller verloop heeft dan minder hoog opgeleiden. De groei van junior naar senior gaat voor Academici in gemiddeld 3.5 jaar, terwijl VMBO-ers 6.5 jaar nodig hebben om de top van hun vakgebied te bereiken. Bovendien wisselen hoog opgeleiden vaker van baan of vakgebied dan lager opgeleiden. Dit gaat dikwijls gepaard met promoties.

Opleidingniveau Stijging (mediaan)
WO 9%
HBO 7%
MBO 7%
VMBO 6%





De Breed & Partners