Klassecontact, ziek .... en toch in de klas


Leren-op-afstand mogelijk voor chronisch zieke kinderen

APELDOORN, 20080521 -- Vandaag heeft de kick-off plaatsgevonden van KlasseContact. KlasseContact is een initiatief dat het voor het eerst mogelijk maakt dat op grote schaal chronisch zieke kinderen lessen op school kunnen volgen. De 11-jarige Stefan Harms kan vanaf vandaag vanuit het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht of vanaf thuis de lessen volgen van zijn eigen groep 7 op basisschool De Schakel in Apeldoorn. In 2008 plaatst Ziezon, met steun van het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN, ongeveer tachtig ICT-sets voor het leren op afstand.

Het gaat hierbij om het gebruik van diverse communicatietechnieken met als doel docenten en leerlingen, die zich op verschillende locaties bevinden, met elkaar te laten communiceren via geluid en beeld. Door middel van een webcam en een laptop bij het kind thuis of in het ziekenhuis en een beeldscherm in de klas kunnen zij lessen volgen in de eigen klas en visueel contact met hun eigen klasgenoten onderhouden. Berry Dekkers, directeur Ziezon: "KlasseContact maakt het mogelijk dat chronisch zieke kinderen contact met hun klas kunnen houden en les kunnen blijven volgen. Het is belangrijk voor het genezingsproces, het welzijn en de ontwikkeling van het kind. Tot nu toe is tele-leren op zeer beperkte schaal mogelijk. Dankzij KlasseContact krijgt onderwijs aan chronisch zieke leerlingen een boost."

Tele-leren van groot belang
Onderwijs en contact met de klas is niet voor alle kinderen en jongeren vanzelfsprekend. Ongeveer 200.000 kinderen hebben een chronische ziekte, waarvan ongeveer tien procent frequent school mist. Daardoor zijn hun opleidingskansen en toekomst-perspectieven minder. Ook kunnen zij in een sociaal isolement raken. De mogelijkheden om les te blijven volgen tijdens een langdurige ziekte zijn tot op heden te beperkt. KlasseContact helpt om chronisch zieke leerlingen toch onderwijs te laten volgen. De ambitie is dat de politiek en het onderwijsveld enthousiast raken over deze manier van onderwijs voor chronisch zieke leerlingen en dat KlasseContact een aanjaagfunctie heeft voor het verder invoeren van tele-educatie voor chronisch zieken in 2009 en in de daaropvolgende jaren.

Mooiste Contact Fonds
KlasseContact wordt mogelijk gemaakt door het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN. KPN is al 125 jaar het bedrijf dat mensen met elkaar in contact brengt, maar realiseert zich ook terdege, dat niet iedereen in staat is contact te hebben met zijn of haar omgeving. In 2008 worden door het Mooiste Contact Fonds onder andere chronisch zieke kinderen geholpen met de inzet van mensen, middelen en kennis om contact te kunnen hebben met hun omgeving.

Ziezon
Ziezon, het landelijk netwerk voor ziek zijn & onderwijs, informeert, adviseert en ondersteunt het primair-, voortgezet- en beroepsonderwijs bij het onderwijs aan zieke leerlingen.

Voor meer informatie kijk op www.ziezon.nl of www.mooistecontactfonds.nl





Ziezon