Ingezonden persbericht


World University Championship (WUC) Cycling 2008

WK Wielrennen & Mountainbiken Studenten 2008

PERSBERICHT

Nog nooit eerder vond een wereldkampioenschap wielrennen voor studenten plaats in Nederland. Dit jaar heeft Nijmegen de primeur met het WK Wielrennen & Mountainbiken Studenten dat van 21 tot en met 25 mei in ons land wordt gehouden. Niet de minsten deden hier al in de eerdere vier edities aan mee: Slava Ekimov (meesterknecht van Lance Armstrong en winnaar Olympisch goud), Jeannie Longo (Olympisch kampioene 1996) en Jevgeni Berzin (winnaar Giro d'Italia 1994), maar ook Nederlandse topwielrenners als Servais Knaven, Theo de Rooij en Herbert Dijkstra.

Nijmegen ontving de organisatierechten van FISU (Fédération Internationale du Sport Universitaire), waarmee het concurrenten Praag en Bangkok achter zich liet. Dat kwam niet op de laatste plaats vanwege de prachtige omgeving van de stad. Een omgeving die zich goed leent voor zowel het wielrennen met on-Nederlands veel hoogteverschil en de lange dijken langs de rivier de Waal, als het mountainbiken met de bosrijke omgeving van Groesbeek en het Duitse Reichswald op steenworpafstand. Ook in het mountainbiken heeft de organisatiecommissie een primeur: voor het eerst in de geschiedenis van de internationale studentensport zal een WK Mountainbiken worden verreden. De 27 deelnemende landen zullen hun beste renners sturen om te strijden om de acht te vergeven gouden plakken. Onder andere de volgende landen zullen hun opwachting maken: België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook Guatemala, Burundi, Zuid-Afrika, Mongolië, Indonesië en Japan. Voor Nederland zullen de KNWU-bondscoaches Egon van Kessel (wielrennen) en Leo van Zeeland (mountainbiken) de deelnemersselectie verzorgen. Met vier maal goud, twee maal zilver en één maal brons op het studentenwereldkampioenschap wielrennen in 2006, zijn de verwachtingen van deze equipe hoog gespannen. De organisatiecommissie, die (uitzonderlijk) uit louter studenten bestaat, wordt van harte ondersteund door Marianne Vos, wereldkampioene wielrennen en oud-studente aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het WK zal op woensdagavond 21 mei officieel worden geopend door de voorzitter van NOC*NSF Erica Terpstra. Daarna zal het programma bestaan uit vier aaneengesloten wedstrijddagen met achtereenvolgens de disciplines: mountainbike cross-country, individuele tijdrit en mountainbike marathon om op zondag 25 mei af te sluiten met het koningsnummer: de wegwedstrijd.

Meer informatie over parcoursen, deelnemende landen en sponsoren: www.nijmegen2008.com.

Wedstrijdprogramma:

. wo. 21 mei 2008: Openingsceremonie

. do. 22 mei 2008: Mountainbike cross-country
. vr. 23 mei 2008: Individuele tijdrit wielrennen
. za. 24 mei 2008: Mountainbike marathon

. zo. 25 mei 2008: Wegwedstrijd wielrennen Alle disciplines zullen verreden worden in de categorie mannen en vrouwen.


---- --