NEN


Informatiebijeenkomst meetmethodiek functionele prestaties gebouwen

dinsdag 29 april 2008, 16:31

NEN organiseert op 21 mei 2008 een informatiebijeenkomst over de NTA 8021: Functionele Prestatiemeting Vastgoed Tijdens deze bijeenkomst wordt de NTA 8021 (inhoudelijk) gepresenteerd en wordt bekeken welke afspraken met Nederlandse marktpartijen kunnen worden gemaakt over terugkoppeling van ervaringen met de toepassing van de NTA.

De eisen en wensen die gebruikers stellen aan hun huisvesting zijn aan veranderingen onderhevig: afdelingen groeien en krimpen, er komen andere werkmethoden en hulpmiddelen, producten en diensten wijzigen etc. Eisen en wensen van gebruikers betreffen meestal de functionele kwaliteit van het vastgoed ofwel de gevraagde prestaties. Na verloop van tijd komen de gevraagde prestaties niet altijd meer overeen met de door het vastgoed leverbare prestaties. Mogelijke consequenties hiervan zijn bijvoorbeeld inefficiënt ruimtegebruik, extra kosten voor de exploitatie van het vastgoed en of klachten van de gebruikers.

Zijn deze consequenties onaanvaardbaar, dan bestaat de mogelijkheid het gebouw aan te passen of een ander gebouw te betrekken. Bij discussies daarover treedt vaak spraakverwarring op. Er zijn nogal wat aspecten die bij de (her)overwegingen betrokken kunnen worden. NEN heeft in samenwerking met de leden van de werkgroep (Ministerie van Defensie, Rijkswaterstaat, Ballast Nedam Services, Humac en VB&T) een model ontwikkelt om functionele prestaties van een vastgoedobject in kaart te brengen en te matchen met de gevraagde prestaties: de Functionele Prestatiemeting. De in de NTA 8021 vastgelegde methodiek dient als basis om huisvestingsscenario's te ontwikkelen waarmee onderbouwde uitspraken over het optimaliseren van het vastgoedgebruik van een organisatie kunnen worden uitgewerkt.

Doelgroep
De doelgroep van de NTA is breed: eigenaren (overheid, bedrijfsleven, woningbouwcorporaties) beleggers, beheerders, huurders, projectontwikkelaars, architecten, gemeentelijke overheden en adviesbureaus. Zij maken de vertalingslag van prestatievraag naar consequenties voor het vastgoed en vervolgens huisvestingsscenario's.

De informatiebijeenkomst vindt plaats op 21 mei 2008 vanaf 13.30 bij de TU Delft - Congrescentrum. Deelname is kosteloos. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De inschrijving sluit op 5 mei 2008. Voorafgaand aan de bijeenkomst wordt de NTA toegezonden, zodat de deelnemers zich inhoudelijk kunnen voorbereiden. Opgave voor betrokkenheid bij het vervolgtraject - de normalisatie - is optioneel na afloop van de bijeenkomst.

Voor informatie over de informatiebijeenkomst en de NTA Functionele Prestatiemeting Vastgoed: Marc Mergeay via marc.mergeay@nen.nl of 015 2 690 367.