Ingezonden persbericht


Persbericht

Erfgoed Nederland

16 mei 2008

De zin en onzin van geënsceneerd erfgoed
Bij geënsceneerd erfgoed wordt de cultuur uit het verleden tot leven gebracht. Het is een succesvolle manier om het grote publiek in contact te brengen met het verleden. Op woensdag 21 mei organiseren de Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland een debat over Living History. Het meest bekende voorbeeld is Living History of `levende geschiedenis', waarbij groepen het leven van bijvoorbeeld de Romeinse legionairs, middeleeuwse ridders of ambachtslieden proberen na te spelen. Ook in openluchtmusea is op dit terrein al een lange traditie opgebouwd. Maar geënsceneerd erfgoed kan ook gaan om een folkloristische opvoering in de vorm van carnaval, schuttersfeesten, processies en heiligdomsvaarten.
Drie sprekers geven hun visie op dit thema: Erik Schilp, directeur van het Zuiderzeemuseum, verzorgt de inleiding. Hierin vraagt hij zich af of geschiedenis wel bestaat en of nostalgie wel een plaats heeft in een museum. Cultuursocioloog Pascal Gielen vindt dat ons verleden te vaak geromaniseerd wordt door de erfgoedsector. Volgens Gielen legt het erfgoedbeleid te veel de nadruk op publieksparticipatie.
Henk 't Jong is bedenker en oprichter van het middeleeuws genootschap `Die Landen van Herwaerts Over' (1991), een vereniging die zich verdiept in en zich toelegt op de reconstructie van het dagelijks leven in de Middeleeuwen en een van de eerste verenigingen op het gebied van re-enactment en levende geschiedenis in Nederland. Als trainer en coördinator van Archeotolken heeft hij aan den lijve het leven in middeleeuwse huizen en gebouwen ondervonden.
Voorzitter is Wim Hupperetz, programmamanager Ruimte bij Erfgoed Nederland. Locatie
De Erfgoedarena vindt iedere derde woensdag van de maand plaats in de aula van de Reinwardt Academie, en begint om 20.00 uur. Deelname is gratis, inschrijving kan via www.erfgoednederland.nl.

Erfgoedbrede debatten
De Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland organiseren maandelijks een erfgoedbreed debat over een actueel thema. Experts leiden het thema in. Vervolgens is de arena aan het publiek.

Noot voor de redactie:
Meer informatie: (