Ingezonden persbericht

Derde KANTL-conferentie 2008

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde organiseert naar aanleiding van nieuw werk van haar leden drie conferenties waarin de auteurs hun publicatie toelichten en, in het geval van creatief werk, er ook uit voorlezen. De KANTL-conferenties 2008 worden gehouden door Anne Provoost, Karel Porteman en Anne Marie Musschoot.

In het vorig jaar verschenen Verzameld dichtwerk van Karel van de Woestijne (Lannoo), bezorgd door prof. em. Anne Marie Musschoot, werd voor het eerst sinds meer dan een halve eeuw het geheel van zijn monumentale epische poëzie weer ontsloten. 'De dichter Karel van de Woestijne. Kanttekeningen bij een nieuwe editie van het "Verzameld dichtwerk"' 'is de lezing die prof. Musschoot geeft op woensdag 21 mei.

WOENSDAG 21 MEI - 20.00u
Anne Marie Musschoot
De dichter Karel van de Woestijne. Kanttekeningen bij een nieuwe editie van het "Verzameld dichtwerk".
Hoe lezen wij vandaag Karel van de Woestijne, één van onze grootste dichters? Tot voor kort was het met de beschikbaarheid van zijn poëzie maar héél pover gesteld. De lyrische en de epische poëzie werden bijeengebracht in de eerste twee delen van het Verzameld werk (1948-1949). Dat was meteen de laatste complete editie van het dichtwerk. Het geheel van de monumentale epische poëzie, met twee bundels Interludiën en Zon in de rug, werd nooit herdrukt. Nochtans denken we vandaag dat de dichter juist hier, in het genre van het interludische 'spel', in de mythologisch verhullende vormgeving van de hoogst mogelijke eigenheid, misschien ook wel het hoogste van zijn poëtisch kunnen heeft bereikt.
Met de publicatie van het Verzameld dichtwerk is deze schrijnende lacune helemaal opgevuld. Bovendien heeft deze nieuwe editie ook méér te bieden dan de vorige Verzameld werk-editie, die op vele punten gecorrigeerd diende te worden, en zelfs kon worden aangevuld met enkele nooit herdrukte jeugdgedichten. Tijd voor herontdekking.

Toegang? 5 euro per conferentie.
Wanneer? om 20.00u (na de lezing volgt een kleine drink in de salons)
Reserveren? Is niet noodzakelijk maar wel aangewezen: 09/ 265 93 40 - info@kantl.be
Waar? Vergaderzaal - Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- & Letterkunde - Koningstraat 18, B-9000 Gent
Boekenstand verzorgd door boekhandel Walry