Ingezonden persbericht

LET OP EMBARGO TOT 21 MEI 19.30 UUR

PERSBERICHT
Leidschendam, 21 mei 2008

Doorbraak PIN: maak alle PINtransacties tot ¤ 10 gratis

Al jaren geleden heeft het Platform Detailhandel Nederland PINnen omarmt. PINnen is veilig, efficiënt en betrouwbaar. Een toename van PIN is beter voor iedereen.

Vandaag biedt het Platform Detailhandel Nederland tijdens Retailpoort(1) het Positionpaper betalingsverkeer 2008 van de Gezamenlijke Toonbankstellingen (Platform Detailhandel Nederland, Koninklijk Horeca Nederland en Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie(2)) aan minister Bos van Financiën aan.

Daarin wordt gevraagd om een veilig, efficiënt en betrouwbaar betalingsverkeer zoals Henk van den Broek, voorzitter van de stuurgroep Betalingsverkeer van het Platform Detailhandel, toelicht in zijn toespraak tijdens Retailpoort op 21 mei(3).

Belangrijke onderwerpen zijn de zorgen omtrent de komst van het Europese betalingsverkeer (Single Euro Payments Area), invoering van EMV chiptechnologie in plaats van de oude magneetstrip, en verminderen van contant geld in de winkel.

Banken, consumenten en winkeliers zouden zeer gebaat zijn bij een significante toename van het aantal PINtransacties. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat een toename van 1 miljard PINtransacties een grote besparing kan opleveren voor het Nederlandse betalingsverkeer.

Dit komt onder andere omdat de (maatschappelijke) kosten van contant hoog zijn, en de veiligheid voor consumenten, winkeliers en medewerkers toeneemt door de afname van contant geld in de winkel.

Dit kan een maatschappelijke besparing opleveren tot wel ¤ 100 miljoen. Door een sterke toename van het aantal PINtransacties ten koste van contante betalingen kan dit gerealiseerd worden.

Daarom roept het Platform Detailhandel de banken op deze 1 miljard extra transacties mogelijk te maken. Een doorbraak kan bereikt worden door het 'gratis' maken van alle PINbetalingen tot ¤ 10,- voor winkeliers. Zo kunnen alle bordjes weg voor het bijbetalen van PIN voor lage bedragen, en weten consumenten dat ze altijd de juiste keus maken als ze met hun PINpas willen betalen.

Henk van den Broek: 'Dit zal een geweldige impuls geven aan het elektronisch betalen. Banken missen weinig opbrengst, want er wordt nu weinig tot een tientje gepind. Wij stellen voor dat dit kostenneutraal moet verlopen voor de banken, en zij een eventueel tekort kunnen compenseren uit de besparing van ¤ 100 miljoen. En het restant komt ten goede aan allen door lagere kosten en dus lagere prijzen.'

----------
Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.



Ingezonden persbericht