Ingezonden persbericht

LET OP EMBARGO TOT 21 MEI 19.30 UUR

PERSBERICHT
Leidschendam, 21 mei 2008

Winkeliers: banken moeten PINnen veilig houden

Door toenemende fraude met de magneetstrip op de betaalpas en de komst van een Europees betalingsverkeer is het van belang dat PIN op de veiligere EMV-chip wordt gezet op betaalpassen.

Al bijna een jaar roept het Platform Detailhandel Nederland namens alle winkeliers de banken op PIN op de EMV-chip te zetten. Dit is een nieuwe technologie die veel veiliger is dan de verouderde magneetstrip op de betaalpassen.

Enkele grootbanken zien PIN liever verdwijnen ten gunste van Europese en meer lucratieve alternatieven van Mastercard en Visa. Zij weigeren het voordelige PIN op de veiligere chip te zetten. Banken moeten er juist alles aan doen om de veiligheid van het betalen, inclusief PIN, te vergroten.

Banken hebben aangegeven met de komst van een Europees betalingsverkeer af te willen van ons vertrouwde Nederlandse PIN. En dit terwijl PIN juist bewezen efficiënt, goedkoop en betrouwbaar is. Tot nu toe hebben banken en winkeliers zich samen sterk gemaakt voor de veiligheid en efficiëntie van PIN. Winkeliers hebben dan ook geen begrip voor de huidige onwil van bepaalde banken.

Naast veiligheid zal PIN op de EMV-chip winkeliers ook een volwaardig alternatief kunnen bieden in de overgang naar de Single Euro Payment Area (SEPA), de toekomstige Europese betaalruimte.

PIN is technisch klaar om op de EMV-chip gezet te worden; EMV-pinautomaten staan straks volop in de Nederlandse winkels; de totale kosten voor de implementatie van deze nieuwe techniek zijn zeer laag, namelijk ¤ 4 miljoen voor alle betaalpassen - oftewel 25 eurocent per Nederlander.

Met PIN op de EMV-chip blijft PIN veilig, en hebben winkeliers voorlopig een vertrouwde en bewezen efficiënt betaalproduct te kiezen in de overgang naar een Europees betalingsverkeer naast de nieuwe SEPA-alternatieven van banken.

----------
Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.