Koenders bereid tot meer hulp aan Birma

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft vandaag samen met de Verenigde Staten een informele vergadering over Birma belegd, tijdens de ministeriële vergadering van de OESO in Parijs. Daarbij waren vertegenwoordigers aanwezig uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Portugal, Zweden, Luxemburg, Finland en Denemarken. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft volgens minister Koenders toestemming gekregen om negen helikopters in te vliegen. Er is inmiddels contact geweest tussen de regering van de Verenigde Staten en Birma. Tevens wordt elk land uitgenodigd om samen met de VN drie vertegenwoordigers (ambtelijk, ngo, politiek) te sturen naar een briefing van de ministers van sociale zaken, gezondheid en planning van Birma.

Daarnaast zal ook een veldbezoek worden gebracht aan het rampgebied. Nederland zal daarbij ook vertegenwoordigd zijn.

De ministers hebben in Parijs hun steun uitgesproken voor de vergadering van die VN SG Ban Ki-moon donderdag heeft met Birmese regering en voor de donorconferentie die zondag in Rangoon wordt gehouden.

'De humanitaire situatie is nog steeds dramatisch. Slechts 25% van de slachtoffers wordt bereikt. Het militaire regime schiet nog steeds volledig tekort bij de hulpverlening', aldus Koenders.

Er is nog geen besluit genomen op welk niveau Nederland vertegenwoordigd zal zijn aanstaande zondag. Dat hangt af van het antwoord op de vraag of er sprake is van betere toegang voor hulpverleners tot het rampgebied en grotere effectiviteit van de hulpinspanning. 'Nederland is bereid meer geld ter beschikking te stellen voor noodhulp aan Birma en heeft de VN daarover geïnformeerd', aldus Koenders.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed