J&G: ROUVOET: 2,5 MILJOEN VOOR ROTTERDAM JONGERENHOOFSTAD 2009

Den Haag, 21 mei 2008, nummer 22

ROUVOET: 2,5 MILJOEN VOOR ROTTERDAM JONGERENHOOFSTAD 2009

Als eerste Europese jongerenhoofdstad in de geschiedenis zet Rotterdam in 2009 in op versterking van participatie van jongeren. Minister Rouvoet stelt hiervoor 2,5 miljoen euro beschikbaar.

Onder de naam YOUR WORLD zet Rotterdam volgend jaar in op het verkleinen van de afstand tussen jong en oud, allochtoon en autochtoon en het bevorderen van een evenwichtiger beeldvorming over jeugd. Rotterdam wil de stad aantrekkelijker maken voor jongeren, niet allen in 2009 maar ook voor lange tijd daarna.

Rotterdam wil met YOUR WORLD de eigen jongeren motiveren om deel te nemen aan de samenleving. Minimaal 80% van de 127.000 Rotterdamse jongeren tussen 12 en 28 jaar moet meedoen aan minimaal één activiteit van YOUR WORLD. Verder gaat de organisatie ervan uit dat minimaal 1.000 Rotterdamse jongeren zelf gaan meedenken over de activiteiten in 2009 en actief zijn in de uitvoering van de activiteiten.

Verder zet Rotterdam fors in op bruggen bouwen tussen verschillende generaties. Dit gebeurt met de zogenoemde dynamic duo's, waarbij een jongere een koppel vormt met een oudere. Samen leren ze elkaars wereld kennen. Rotterdam rekent in 2009 op 5.000 van deze duo's, die tot wederzijds begrip moeten leiden.

Rouvoet vindt het meedoen van jongeren aan maatschappelijke activiteiten belangrijk. Jongerenparticipatie is een van de speerpunten van zijn beleidsprogramma Alle Kansen voor Alle kinderen. Hij gaat ervan uit dat de ervaringen van de activiteiten in Rotterdam ook andere jongeren in Nederland ten goede komen.

Op dit moment zijn al veel jongerenpanels actief om het programma van YOUR WORLD vorm te geven. De panels brengen ideeën in vanuit jongeren, beoordelen ideeën van anderen op impact onder jongeren en volgen alle YOUR WORLD-activiteiten kritisch op de jeugdfactor. Maar het blijft niet bij adviseren. De jongerenpanels kunnen ook zélf besluiten geld toe te kennen aan kleinschalige projecten. Projecten die de jongeren zelf goed vinden kunnen zo gelijk worden uitgevoerd.

-o-o-o-

Noot voor redacties (