GAIA


Persbericht © GAIA

21 mei 2008

GAIA stelt waslijst wetsinbreuken vast bij Frans circus Zavatta Pacific in Binche

en eist kordate maatregelen van de overheid

De dierenrechtenorganisatie GAIA vraagt dat de burgemeester van Binche de toestemming aan het France Circus Zavatta Pacific onmiddellijk intrekt en de voorstellingen van het circus in zijn gemeente stopzet. GAIA vraagt ook een onmiddellijke inspectie van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Dienst Dierenwelzijn.

Bizons moeten volgens de wet over een buitenverblijf beschikken van 1000 m2, hier hebben ze amper 60 m2 plaats.

Tijdens een bezoek aan het circus op 17 en vanmorgen, 21 mei stelden waarnemers van GAIA een waslijst ernstige overtredingen vast op de welzijnswet voor circusdieren (KB van 2/9/2005, gewijzigd bij KB van 26/4/2007). Ofwel hebben de 58 waargenomen wilde en andere dieren (nijlpaard, leeuwen, zebra's, bizons, watussis, dromedarissen, kameel, lama's, Viëtnamees hangbuikzwijn, Schotse hooglanders ezels, geiten, paarden, pony's, ganzen en kippen) geen wettelijk verplicht binnenverblijf of geen buitenverblijf, ofwel is er wel een binnen- of buitenverblijf, maar dan veel te klein. Vanmorgen zagen waarnemers van GAIA drie lama's buiten, vastgemaakt aan een ketting. Ook dat is een overtreding. Dieren vastmaken is verboden.

Dieren aan een ketting vastmaken is verboden. Toch gebeurt het in Binche.

Deze dieren beschikten ook niet permanent over drinkwater, zoals de wet wel voorschrijft. De omstandigheden waarin de dieren gehouden worden, voldoen dus bijlange niet aan de wettelijke minimumvereisten.

De struisvogel moet volgens de wet over een buitenverblijf van 300 m2 en een binnenverblijf van 6 m2 beschikken. Hier beschikt het dier over amper 15 m2 buiten en heeft het geen binnenverblijf.

De dierenrechtenorganisatie sluit niet uit dat het circus Zavatta nog meer inbreuken begaat. Maar daar zou een inspectie van de Dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, die door GAIA maandag al op de hoogte gebracht is van de toestand, uitsluitsel over moeten geven. Overigens is de standplaats in Binche veel te klein om al die dieren te huisvesten conform de wettelijke vereisten. Het terrein biedt hooguit voldoende plaats om de twee bizons (1000 m2 buitenverblijf verplicht, staan op ongeveer 60 m2) en de twee zebra's (1000 m2 buitenverblijf verplicht, staan op ongeveer 80 m2) in een buitenverblijf te houden dat aan de wettelijke normen beantwoordt.

De zebra's moeten volgens de wet over een buitenverblijf van 1000 m2 beschikken, hier hebben ze amper 80 m2 ruimte.

"De situatie is bij geen enkel van de 58 dieren die we observeerden in orde, en het gaat hier niet zomaar om een paar lichte overtredingen," licht Vandenbosch toe. "De wet is zeer duidelijk: bij niet-naleving van de wettelijke normen voor de verblijven (afmetingen, verrijkingsmateriaal) kan minister Onkelinx, die bevoegd is voor dierenwelzijn, een circus verbod opleggen om bepaalde diersoorten te houden.

Het circus Zavatta Pacific staat bij GAIA al langer op de zwarte lijst. Het circus staat bekend als een zogenaamd piratencircus dat systematisch zijn laars lapt aan de wet. Het is niet de eerste keer dat dit circus in België rondtoert. "Zolang er burgemeesters zijn die aan dit soort circussen vergunningen geven zonder vooraf na te gaan of ze wel in orde zijn met de wettelijke bepalingen inzake dierenwelzijn en andere aspecten, blijft het euvel bestaan. Alleen kordaat optreden van de lokale overheid en van de Dienst Dierenwelzijn van minister Onkelinx kan een einde stellen aan deze ontoelaatbare mistoestanden. Dat moet nu gebeuren", besluit Michel Vandenbosch.

Overzicht van alle wetsovertredingen die GAIA vaststelde in Binche