Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Behoud de Amsterdamse thuiszorg

Behoud de Amsterdamse thuiszorg

21-05-2008 * De SP heeft vandaag de ondernemingsraad van Amsterdam Thuiszorg ondersteund door aanwezig te zijn bij hun bespreking over het dreigende faillisement van hun werkgever. De SP deelde hier flyers uit en haalde handtekeningen op. De SP is van mening dat de overheid een einde moet maken aan de onzekerheid voor klanten en medewerkers van Amsterdam Thuiszorg, ofwel de gemeente moet ingrijpen. SP-raadslid Carlien Boelhouwer: "De 4.500 medewerkers en de bijna 30.000 klanten leven nu al maanden in onzekerheid. Dat kan niet langer zo doorgaan. De gemeente moet haar verantwoordelijkheid nemen en hen zekerheid bieden."

Actie Thuiszorg

Amsterdam Thuiszorg gaat mogelijk failliet door mismanagement. Het bedrijf heeft een lening aangevraagd bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Eind mei wordt de beslissing verwacht. Het lijkt er echter niet op dat de Thuiszorg op financiële steun kan rekenen. Ook staatssecretaris Bussemaker heeft medio mei gezegd dat zij niet van plan is bedrijven die slecht presteren te belonen met een bonus. Amsterdam Thuiszorg wordt hierbij gezien als een 'gewoon' bedrijf. Ondanks de publieke functie en de 30.000 klanten kan het dus gewoon failliet gaan. Volgens de SP is de thuiszorg geen gewoon bedrijf en hoort dit ook niet kapot te gaan aan de markt.

Volgens de SP moet bij mismanagement van een publieke taak het bestuur vervangen worden, maar horen werknemers en klanten niet in onzekerheid te leven. Helaas is echter de zorg twee jaar geleden overgelaten aan de markt. De SP is van mening dat deze marktwerking moet worden teruggedraaid. Boelhouwer: "Amsterdam kan daarin het voortouw nemen. Amsterdam moet haar verantwoordelijkheid nemen tegenover de 30.000 klanten die van deze zorg afhankelijk zijn, die niet gebaat zijn bij personeelswisselingen en die zonder deze zorg niet volwaardig kunnen functioneren. Amsterdam moet ingrijpen en moet tonen dat ze de wens van mensen zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven daadwerkelijk respecteert."