D66

Bescherm de vrijheid van meningsuiting

21 mei 2008

D66-Kamerlid Boris van der Ham vraagt Minster van Justitie Hirsch Ballin (CDA) en Cultuur-Minister Plasterk (PvdA) opheldering over het behandelen van cartoonist `Gregorius Nekschot' door het Openbaar Ministerie. Naar aanleiding van een cartoon die discriminerend voor moslims zou zijn werd Nekschot door tien overheidsdienaren thuis opgepakt en moest vervolgens dertig uur in een cel zitten. Van der Ham: "Dit is buiten alle proporties. In de naoorlogse geschiedenis zijn mensen die werden beschuldigd van een opiniedelict nog nooit zo behandeld. Meestal volstond een dagvaarding, dat had hier ook moeten gebeuren". De meeste Tweede Kamerfracties delen deze beoordeling.

Minister Hirsch Ballin zegt de Kamer toe dat hij bij het OM zal navragen waarom de man dertig uur in hechtenis heeft gezeten, en zei hierover 'kritisch' te zijn. Hij zegt wel overtuigd te zijn dat de voorbereiding van de aanhouding en het verhoor zorgvuldig waren. Van der Ham vindt dat een vreemde conclusie: "In het hele traject lijken er door het OM veel fouten te zijn gemaakt. Juist bij zo'n gevoelige kwestie rond de vrijheid van meningsuiting mag dat niet gebeuren."

De Kamer heeft de afgelopen jaren er vaak op aangedrongen dat het klimaat voor vrije meningsuiting van kunstenaars niet onder druk mag komen te staan. Door deze onzorgvuldige manier van optreden is dat klimaat volgens D66 aangetast.

---