Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

LASTIGE ZEILCONDITIES OP EERSTE DAG DELTA LLOYD REGATTA 2008

Medemblik, 21 mei 2008

----------
Op woensdag 21 mei 2008 ging de 24ste Delta Lloyd Regatta met lastige zeilcondities van start. De matige oostenwind draaide naar het noordnoordoosten en varieerde sterk. Dat zorgde in sommige klassen voor wisselende resultaten, terwijl andere topzeilers juist constante resultaten neerzetten. Zo gaat de Amerikaanse Anna Tunnicliffe met twee eentjes en een tweede plek aan de leiding in de Laser Radial. De Nederlander Dorian van Rijsselberge, reeds in het bezit van een volle nominatie, voert na twee zeges het RS:X klassement aan. Bij de RS:X vrouwen haalde Marina Alabau (ESP) dezelfde score. Het oranjeduo Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis staat eerste bij de Tornado's.

"We haalden vandaag ons voordeel uit de verbeterde samenwerking als team", zeil Yngling-stuurvrouw Ulrike Schuemann naderhand op de steiger. De Duitse en haar bemanning Bleck en Hoepfner begonnen sterk aan hun serie. Ze wonnen de eerste twee races, gevolgd door een derde plek. Schuemann: "We maken nu van iedereen gebruik in de boot. In het verleden leunden we te veel op de kennis van twee bemanningsleden. Daarnaast waren onze snelheid en de starts goed." Het oranjetrio

Mulder/Faber/Witteveen klom gedurende de dag op naar een tweede plaats overall. Mulder: "Het was een moeilijke dag met onvoorspelbare shifts. Je moest eigenlijk afwachten wat de wind zou gaan doen en dan daarop inspelen." Volgens voordekker Merel Witteveen positioneerden ze hun Yngling zodanig dat het niet uitmaakte uit welke richting de bries kwam.

Tornado: Booth en Nieuwenhuis aan kop
Hoewel ze bekend staan om hun kwaliteiten bij stevige windcondities, zetten de Nederlanders Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis vandaag hun beste resultaten neer in een lichte bries. Nieuwenhuis: "Zo moet het ook zijn, want onze focus ligt nu op het lichte weer in China. In de eerste twee wedstrijden waaide het slechts 5/6 knopen, maar daarna trok de wind aan tot 20-22 knopen. De oranjezeilers staan eerste met het gelijke aantal punten als de Australische wereldkampioenen Darren Bundock en Glenn Ashby. Aangezien Booth en Nieuwenhuis een eentje scoorden en de Aussies niet, gaat het Nederlandse duo aan kop.

Laser Radial: Tunnicliffe domineert
De vloot van 71 Laser Radial zeilsters kwam in twee groepen in actie. De Amerikaanse Anna Tunnicliffe, winnares van de pre-Olympics 2007, kende een vliegende start met twee zeges en een tweede plaats. Zij gaat overtuigend aan de leiding. Desondanks was het ook op hun baan niet gemakkelijk, zo legde Sarah Blanck (AUS) uit. In april schreef ze de Semaine Olympique Française op haar naam. Vandaag won ze de tweede wedstrijd in haar groep en kwam ze vervolgens als vijfde door de finish: "Er was een enorme shift naar links. Die miste ik, want ik zat in het midden. De wind werd steeds lichter." Voor veel olympiërs in de Laser Radial klasse is de Delta Lloyd Regatta het voorlaatste evenement voordat de Spelen aanvangen. Voor Marit Bouwmeester en Gea Jutjens geldt het als kwalificatiemoment voor Beijing. Daarvan zijn ze na de eerste dag nog ver verwijderd. Ze staan respectievelijk op de 41ste en 51ste plaats overall.

470 Mannen & Vrouwen: Frankrijk en Brazilië aan de leiding
"Voor de wind kon je vandaag wat winnen of verliezen", zei Sven Coster na afloop. Hij finishten samen met zijn broer Kalle in de draad tweemaal als tweede en een keer als achttiende. Daarmee staan ze derde in het totaalklassement. "In het kruisrak gebeurde niet zoveel. Het was moeilijk om de wind te lezen. Helemaal omdat we onder het vogeleiland voeren, maar daar had iedereen natuurlijk last van", relativeerde Kalle Coster. Nicolas Charbonnier en Olivier Bausset (FRA) hadden de wind helemaal mee en hebben een voorsprong van zeven punten. De Braziliaanse

Fernanda Oliveira en Isabel Swan voeren het 470-vrouwenklassement aan. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout staan vierde met het gelijke aantal punten als de nummers drie.
RS:X Men - Dorian van Rijsselberge ongeslagen
Dorian van Rijsselberge (NED) bleef ongeslagen bij de RS:X mannen (41 windsurfers). Casper Bouman (NED) staat zesde en dat is precies genoeg voor een tweede halve nominatie en daarmee kwalificatie voor Beijing. Het Braziliaanse tweetal Robert Scheidt en Bruno Prada voert het Star-klassement aan. De Sloveen Vasilij Zbogar gaat aan kop van de 117 Laser Standard deelnemers. Zijn landgenoot Gasper Vincec won de twee wedstrijden in het veld van 37 Finn-zeilers.

49er - Verrassende start Schutte/Stavenuiter
Daan Schutte en Wilco Stavenuiter (NED) begonnen verrassend aan hun serie en stonden na twee wedstrijden derde in het algemene 49er klassement (45 boten). Stavenuiter: "Helaas zijn we in de laatste race gekelderd. We zaten aan de verkeerde kant. Wij gingen naar links, omdat we een winddraaiing naar links verwachtten. We dachten daar ook meer druk te krijgen, maar de verwachtte zeewind kwam niet opzetten. Nou ja. Die derde plek in de eerste wedstrijd was ook wel boven verwachting." Ze staan nu twaalfde overall. De Denen Jonas Warrer en Martin Kirketerp leiden.

Naast hoofdsponsor Delta Lloyd wordt de regatta tevens gesponsord door Volvo Cars Nederland, Infotec, Provincie Noord-Holland, AD Sportwereld Pro, Heuvelman Sound & Vision, WeerOnline, Spa en ARMA Verhuur.

/// Einde

Voor meer informatie over de Delta Lloyd Regatta 2008 kunt u contact opnemen met:
Diana Bogaards, Media Officer Delta Lloyd Regatta 2008
Mob.: +31 (0)6 51383762
E-mail: press@deltalloydregatta.org

Tel. Infotec Press Center: +31 (0)227 570888

Voor meer online informatie, resultaten en foto's, surf naar http://www.deltalloydregatta.org/

De bijgesloten foto's kunnen gratis worden gepubliceerd onder vermelding van de fotograaf Richard de Jongen.
http://www.diabo.nl/assets/diabo/newspics/nl0013_med.jpg Schuemann/Bleck/Hoepfner
http://www.diabo.nl/assets/diabo/newspics/nl0015med.jpg Star fleet 49er action