Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 19 mei 2008

Jongeren verlaten het beeldscherm en gaan op zoek naar de natuur

Iedereen heeft de mond vol van jeugd en natuur en hoe slecht het daarmee gaat. Met een toegesneden aanpak blijken jongeren zich wel degelijk te interesseren voor hun natuurlijke omgeving. Uit het project Connect Your Nature blijkt dat jongeren een duidelijke mening hebben over het landschap. De groep jongeren trekt met een speciaal ingerichte bus van Connexxion het landschap in, ze werken in het landschap en verwerken hun ervaringen onder begeleiding van kunstenaars. Dat deze unieke formule werkt, blijkt uit de enthousiaste reacties van de leerlingen.

De jongeren die meedoen aan het project van Landschap Noord-Holland zijn 15 tot 18 jaar en afkomstig van vier verschillende scholen uit Noord-Holland. De website www.connectyournature.nl vervult een centrale rol. Aan de hand van beelden maken de jongeren een keuze voor een landschap waar ze naar toe gaan met de bus van Connexxion. In het gekozen landschap wordt er gewerkt (zagen, maaien of broeihopen voor ringslangen aanleggen) en ze verbeelden hun ervaringen in beelden en muziek. Medewerkers van Kunstenaars & Co ondersteunen de leerlingen daarbij.

Op 21 april startte het project met leerlingen van Hilfertsheem-Beatrix uit Hilversum. Het estafettestokje is inmiddels overgedragen aan het St. Michaël College in Zaandam. Op 22 mei gaan 15 leerlingen van deze school op excursie naar een door hen gekozen landschap in Noord Holland. Daarna doet het Bonhoeffercollege uit Castricum mee, de Gemeentelijke Scholengemeenschap in Schagen sluit het project af.

Om te weten of jongeren een beeld hebben gekregen van het landschap in Noord-Holland worden op verschillende momenten enquêtes afgenomen. De resultaten van deze enquêtes worden gepresenteerd op de landelijke afsluiting in december evenals de kunststukken van de leerlingen.