Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amersfoort, 21 mei 2008

Dopinganalyses door Joop Atsma, Harm Kuipers
en Marnix ten Kortenaar ....

'Al is de sporter nog zo snel, het lab achterhaalt de doping wel!'

Demostand 'Live LAB' toont nieuwste dopinganalyse apparatuur tijdens HET Instrument in de Jaarbeurs

Onder aanschouwen van de laatste technologie ter analyse van doping zal donderdag a.s. bij vakbeurs HET Instrument een interessant symposium plaats vinden. Onder dagvoorzitterschap van Marnix ten Kortenaar (oud-schaatser en chemicus) zullen gerenommeerde sprekers als Joop Atsma (UCI bestuurslid en Tweede Kamerlid) en Harm Kuipers (oud wereldkampioen schaatsen, hoogleraar, dopingexpert) in gesprek gaan over de (on)mogelijkheden van dopinganalyse in de sport. Onderwerpen als gendoping, analyseapparatuur, technische innovatie en bewijsvoering komen daarbij uitvoerig aan bod.

Het symposium vindt plaats op donderdag 22 mei van 09.00 - 12.45 in de CCroesezaal van de Jaarbeurs in Utrecht.

Onder het motto 'Al is de sporter nog zo snel, het lab achterhaalt de doping wel!'' bindt de laboratorium branche de strijd aan tegen doping en ijvert de branche voor medisch verantwoord sporten. Joop Atsma, sportwoordvoerder voor het CDA en lid van het hoofdbestuur van de UCI (de internationale wielerbond) heeft in die hoedanigheid veel met dopingbestrijding te maken. CDA Kamerlid Joop Atsma is ervan overtuigd dat de technologie kan bijdragen aan eerlijkere sport.
Met zicht op belangrijke sportevenementen die in 2008 plaatsvinden waaronder de Olympische Spelen in Beijing en het Europees Kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland gaat er op voorhand ook veel aandacht uit naar dopinggebruik in de topsport.
Onderzoek toont aan dat amateur-sporters op grote schaal stimulerende middelen gebruiken en daaraan veel geld aan uitgeven. Je kunt daarom spreken van een groot maatschappelijk probleem en een gevaar voor de volksgezondheid. Tweede Kamerlid Joop Atsma wil dan ook dat er ook meer aandacht voor doping in amateursport komt. Het moet daarom duidelijk zijn welke middelen wel en niet mogen worden gebruikt. Een goede opsporing is daarbij van eminent belang. 'Het is fantastisch te zien dat Nederlande technologiebedrijven betrouwbare en goedkope oplossingen ontwikkelen', aldus Joop Atsma.

Het evenement in Jaarbeurs Utrecht is opgezet door FHI, federatie van technologiebranches.
De bedrijven uit deze branches claimen de sport 'schoon' te kunnen maken, maar krijgen onvoldoende support om de technologie werkelijk adequaat toe te passen. In een speciaal demolab op de beursvloer laten ze zien wat er mogelijk is.

Aan het symposium nemen ook de Nederlandse Dopingautoriteit, RIVM, Nederlands Meetinstituut, DSM en Rijksuniversiteit Groningen deel.

Met ruim tweehonderd aangesloten bedrijven vertegenwoordigt de FHI-branche voor Laboratorium Technologie een omzet van ongeveer ¤ 1,1 miljjard op jaarbasis.
FHI, federatie van technologiebranches, telt naast Laboratorium Technologie nog drie branches: Industriële Elektronica, Industriële Automatisering en Medische Technologie. Doel is collectieve marketing en belangenbehartiging voor de aangesloten bedrijven. FHI is onder meer organisator van HET Instrument, de vakbeurs voor Laboratorium Technologie.