Sdu Uitgevers en SenterNovem organiseren congres Bodemsanering

02/04/2008 10:27

SDU Uitgevers b.v.

Sdu Uitgevers, Sdu Juridische Opleidingen, SenterNovem organiseren congres Kostenverhaal Bodemsanering na Parlementaire Evaluatie en kritisch rapport Algemene Rekenkamer

Den Haag, - Onlangs is de financiëel-juridische aanpak van de bodemsanering geëvalueerd. Ook de Algemene Rekenkamer heeft het bodemsaneringsbeleid tot 2015 van het Ministerie van VROM kritisch doorgelicht. In het rapport van 2007 betrof de kritiek niet alleen de hoge beheerskosten (20-30% saneringskosten), het ontbreken van duurzaamheid (de aanvaardbaarheid van risico's voor ecosystemen en volksgezondheid), maar vooral de financiële haalbaarheid van de doelstelling van het beleid. Een tekort, begroot op EURO 900 miljoen, moet overbrugd worden. De parlementaire evaluatie en dit rapport zetten de discussie over bodemsanering weer op de kaart. Daarom organiseren SenterNovem/Bodem+, TMA, Sdu Uitgevers en Sdu Juridische Opleidingen samen op donderdag 22 mei 2008 het congres Kostenverhaal Bodemsanering in Het Spaansche Hof in Den Haag.

Afrekenen met het verleden, investeren in de toekomst?
Na "Lekkerkerk" bestond de noodzaak om de pas ontdekte nationale bodemverontreinigingserfenis daadkrachtig aan te pakken. Daar zou direct al veel geld mee gemoeid zijn. "De vervuiler betaalt" vond het publiek, de politiek en de wetgever. Het bedrijfsleven vond dat de belastingbetaler de prijs voor het verleden moest betalen. Sindsdien heeft de overheid de sanering van ernstig vervuilde bodem op grote schaal ter hand genomen. Daarbij werd getracht om de kosten zoveel mogelijk op de vervuilers te verhalen. Uitgangspunt was een gedeelde financiële verantwoordelijkheid van overheid en bedrijfsleven. Voor de meeste oude verontreinigingen heeft de rechtspraak van de Hoge Raad een streep door de rekening gehaald: bij verontreinigingen van vóór 1 januari 1975 zijn bedrijven niet verplicht te betalen. Ook de wetgever sprak zich bij wetsherziening over de 'erfenisverontreinigingen' uit.

De laatste jaren hebben zich nieuwe vragen aangediend. Het ministerie van VROM wil dat de spoedeisende locaties vóór 2015 gesaneerd zijn. Het nemen van eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid en cofinanciering van saneringskosten, staat daarmee opnieuw op de agenda. In 2007 heeft de Algemene Rekenkamer al een kritische terug- en vooruitblik op de financiering van de bodemsanering geworpen. Het ministerie van VROM heeft begin 2008 met de Tweede Kamer de evaluatie van Kostenverhaal bodemsanering afgerond. Zowel overheid als bedrijfsleven kunnen lessen leren uit het verleden. Welke lessen zijn dat en wat betekenen ze voor duurzame financieringsalternatieven in de toekomst?

Congres Kostenverhaal Bodemsanering.
Het congres vindt plaats op donderdag 22 mei 2008 in Het Spaansche Hof in Den Haag. Minister Cramer van VROM zal dit congres openen. Zij gaat in op de financiering van duurzame bodemsanering. De dagvoorzitter van dit congres is prof. mr. J.M. van Dunné, emeritus hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam en hoofdredacteur van het tijdschrift TMA. Ook de auteur van bovengenoemd rapport, drs. P. Zevenbergen, spreekt tijdens het congres over de zienswijze van de Algemene Rekenkamer over het VROM-beleid. Ook komen andere juridische aspecten van bodemsanering aan bod. Er wordt aandacht besteed aan de stimulering en regulering van de aanpak van bodem- en grondwatervervuiling vanuit Europa. Tot slot wordt een paneldiscussie gehouden tussen de deelnemers en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de overheid en de politiek.





http://www.sdu.nl/bodemsanering

http://sdu.nl