NCRV

Het Blauwe Goud

NCRV-serie over wereldwijde waterproblematiek

Donderdag 22 mei 2008

19.55 uur, Nederland 2

Exclusieve gesprekken met Prins Willem-Alexander

Vanaf donderdag 22 mei zendt de NCRV Het Blauwe Goud uit, een vierdelige serie over de wereldwijde waterproblematiek. Onderdeel in elke aflevering van de serie is een exclusief gesprek met Prins Willem-Alexander, voorzitter van de VN-adviseursgroep voor water en sanitatie.

Iedere dag sterven er ongeveer 5000 kinderen door gebrek aan schoon en veilig water.

Water, het âblauwe goudâ, wordt een steeds kwetsbaarder product op onze planeet. De wereldbevolking zal de komende tijd enorm groeien en daardoor zal ook de vraag naar water drastisch toenemen. In Nederland lijkt schoon water een vanzelfsprekendheid, maar dat is lang niet overal het geval. Het wereldwaterprobleem vraagt om een nieuwe aanpak. Steeds meer worden duurzame en op de lokale bevolking afgestemde oplossingen bedacht. Er is in ons land grote kennis op het gebied van water en die wordt veel ingezet in ontwikkelingslanden

In de televisieserie Het Blauwe Goud bezoekt programmamaker Marcel Quartel acht Nederlandse projecten van Gambia tot Cambodja en van Vietnam tot Nicaragua, waar die kennis gebruikt wordt in de strijd en het gevecht om toegang tot schoon (drink)water. Vooral themaâs als gebrek aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, vervuild water en zuivering worden belicht. Maar ook wordt aandacht besteed aan het waterbewustzijn van de Nederlander.

Eén van de Millennium Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties is om het aantal mensen dat geen toegang heeft tot voldoende schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen te halveren vóór het jaar 2015. De VN hebben 2008 uitgeroepen tot het âInternationale Jaar van de Sanitatieâ. In Het Blauwe Goud is dit een terugkerend onderwerp, onder meer in een exclusief gesprek met Prins Willem-Alexander, die zich als waterdeskundige al zoân tien jaar inzet voor de problematiek.

Het Blauwe Goud is tot stand gekomen in samenwerking met de Ecological Management Foundation van oud-ondernemer en waterdeskundige Allerd Stikker.