Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 8 mei 2008

Ambient technology en de zorg van morgen - Who cares?

Symposium over technologie in de zorg aan UvT

De gezondheidszorg gaat steeds meer gebruik maken van 'ambient technology': de toepassing van nieuwe technologie op het gebied van waarneming, informatie, communicatie, en netwerken in de omgeving van mensen en in mensen zelf. Met behulp van alarmeringssystemen en medicatiebewaking kunnen patiënten bijvoorbeeld langer thuis blijven wonen. Maar mensen krijgen ook meer eigen verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid. Hoe kan de gezondheidszorg de kansen van nieuwe technologieën het beste benutten en de risico's mijden? De onderzoeksinstituten Tranzo en TILT organiseren daarover op 22 mei het symposium 'Ambient technology en de zorg van morgen - Who cares?'

De vraag naar de verantwoordelijkheid van mensen voor hun eigen gezondheid en zorg keert steeds terug in het debat over de inrichting van het zorgstelsel en de financiering van de gezondheidszorg. Aan de vooravond van de toepassing van steeds meer technologie in de omgeving van mensen en in mensen zelf, de zogenaamde ambient technology, krijgt dit debat een nieuwe wending.

Door de toepassing van technologie in de zorg wordt gezondheidsinformatie bijvoorbeeld persoonlijker, is het gedrag van mensen om gezondheidsrisico's te mijden makkelijker te veranderen en kunnen patiënten langer thuis blijven wonen met behulp van slimme hulpmiddelen zoals medicatiebewaking en alarmeringssystemen. Maar welke gevolgen heeft dat voor de verantwoordelijkheid van zorggebruikers, familieleden en zorgaanbieders? Hoe kan grootschalig gebruik van ambient technology het beste gebeuren en hoe moet dat worden begeleid? Welke economische gevolgen heeft medische technologie in een vergrijzende samenleving? Hoe ver kun je gaan met ambient technology?

Op het symposium aan de Universiteit van Tilburg benaderen deskundigen de vraag naar welke rol technologie in de zorg kan spelen vanuit de technologie, de gezondheidseconomie, de ethiek en het overheidsbeleid. In een panelgesprek gaan de deelnemers dieper in op de verantwoordelijkheden van onderzoekers, bedrijven, artsen, verzekeraars, patiënten- en consumentenorganisaties en de overheid.

Het symposium wordt georganiseerd door de onderzoeksinstituten Tranzo, centrum voor transformatie in zorg en welzijn, en TILT, centrum voor recht, technologie en samenleving. Beide zijn verbonden aan de Universiteit van Tilburg.