Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nationaal Partnerschap voor Duurzame Aarde

9 mei 2008

Op 22 mei gaat het Nationaal Partnerschap Duurzame Aarde (NPDA) van start. Het partnerschap is bedoeld om een groot aantal partijen dat betrokken is bij onderzoek naar de menselijke effecten op klimaat, milieu en ecosystemen samen te laten werken. In aanwezigheid van het Ministerie van VROM wordt een intentieverklaring ondertekend waarin de betrokken partners onderlinge afstemming van hun activiteiten toezeggen. Het NPDA zal een belangrijke rol gaan vervullen bij de invulling van het NWO-onderzoeksthema Duurzame Aarde.

De wens voor het Nationaal Partnerschap Duurzame Aarde (NPDA) is mede vanuit het onderzoeksveld ontstaan. Er bleek behoefte te zijn aan meer structurele afstemming op het gebied van `Duurzame Aarde' onderzoek. Het Partnerschap doet dit door:

* Het creëren van een - lange termijn - netwerk van fundamentele en toegepaste kennis en onderzoek in een multidisciplinaire context,
* Het leggen van dwarsverbanden tussen diverse onderzoeksactiviteiten; streven naar synergie; voorkomen van doublures; identificeren van witte vlekken; het bevorderen van efficiency in de kennisketen; het aanpakken van de kennisparadox,
* Het organiseren van een - lange termijn - dialoog van onderzoekers met de rijksoverheid om kennisvragen vanuit beleid te genereren.

NWO-thema Duurzame Aarde
De ingrijpende invloed van de mens op de aarde wordt steeds meer zicht- en voelbaar op vrijwel alle plaatsen op deze wereld. Het gaat om de effecten op klimaat, milieu en ecosystemen, met gevolgen voor veiligheid, armoedebestrijding en economische ontwikkeling, volksgezondheid en welzijn. Ter ondersteuning van een effectieve aanpak is integraal wetenschappelijk onderzoek nodig naar maatschappelijke oorzaken en effecten, en de complexe natuurlijke systemen. Resultaten moeten worden vertaald in scenario's en oplossingen.

Met het thema Duurzame Aarde wil NWO de nadruk leggen op een integrale, multidisciplinaire benadering vanuit natuur-, technische en sociale wetenschappen in drie deelvelden: Energie en emissies; Veranderingen in het klimaatsysteem; Mens en milieu: natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit, water, rivieren, kustzones. De resultaten moeten bijdragen aan de ontwikkeling van beleid en innovaties.

..............................