Gemeente Achtkarspelen


Musea werken samen in Markant Friesland

Donderdag 22 mei gaat Markant Friesland van start als samenwerkingsverband van negentien musea in Noordoost Friesland. Doel van de samenwerking is het bezoekersaantal te vergroten door kwaliteitsverbetering en wederzijdse ondersteuning. Een vrijwilligerspool en uitwisseling van collecties en materialen behoren tot de nieuwe mogelijkheden.

Op 22 mei zal er een bijzondere dubbeldekker door het landschap van Noordoost Friesland rijden om de deelnemende musea aan te doen. Het eindpunt is de Schierstins in Veenwouden, waar aan het begin van de middag de officiële start zal plaats vinden. Een schiere monnik zal deze start begeleiden. Enkele fondsen hebben tezamen tienduizend euro opgeleverd om Markant Friesland een goede start te geven. Zo zal er een folder worden gedrukt in een oplage van tienduizend stuks en is er een website in ontwikkeling. Als gezamenlijk thema voor dit jaar is gekozen voor "Markante streekproducten".

Gelet op het grote aantal deelnemers aan Markant Friesland is aan samenwerking duidelijk behoefte. Veel van deze musea steunen volledig op de inzet van vrijwilligers, zoals molen De Zwaluw in Burdaard, het Simke Kloostermanhûs in Twizel en de Oudheidkamer van Dantumadeel. Slechts enkele musea in de regio hebben, naast vrijwilligers, één of meer beroepskrachten voor de dagelijkse leiding, zoals het Admiraliteitshuis en het Natuurmuseum in Dokkum en De Kruidhof in Buitenpost. Door de samenwerking hopen de musea efficiënter te kunnen werken. Zo kan er een pool ontstaan van vrijwilligers, die in tijden van extra drukte ingezet kunnen worden. Vrijwilligers van het ene museum kunnen dan zonodig betrokken worden bij het andere. Uitwisseling van collecties en materialen wordt gemakkelijker en aantrekkelijker wanneer men elkaar beter kent. Een kwaliteitsverbetering ten behoeve van de bezoekers is te verwachten. Ook het bezoekersaantal voor de deelnemende musea kan hierdoor omhoog gaan. Ervaringen met een soortgelijke samenwerking van de musea in de Zuidoosthoek van Fryslân leren, dat dergelijke inspanningen zeker beloond worden op de wat langere termijn.

In 2007 zijn de eerste stappen gezet voor het nieuwe samenwerkingsproject. Op initiatief van het Steunpunt Plattelandsprojecten Noordoost Fryslân en de Museumfederatie Fryslân is er een aantal malen overlegd met elkaar. Ondersteuning kwam van Grontmij/Vandertuuk. Uit dit eerste overleg is een stichtingsbestuur ontstaan. Ate Oosterhof, oud wethouder voor cultuur van de gemeente Dongeradeel, is aangesteld als onafhankelijk voorzitter. Daarnaast zijn musea uit de deelnemende gemeentes Ferwerderadiel, Dongeradeel, Kollumerland, Achtkarspelen en Dantumadeel in het bestuur vertegenwoordigd. Om Markant Friesland vlot van start te laten gaan is er een werkgroep publiciteit gevormd. Volgend jaar zal een coördinator aangesteld worden om de activiteiten te stimuleren. Het ligt in de bedoeling ieder jaar een gezamenlijk thema te kiezen. De verschillende musea kunnen daar met een tentoonstelling, lezing of een andere activiteit op aansluiten.