Gemeente Deventer

Opruimactie fietsen Deventer CS

De gemeente Deventer en Cambio starten donderdag 22 mei een tien weken durende schoonmaakactie bij het Deventer Centraal Station. Wrakken, `weesfietsen' en fout geparkeerde rijwielen worden de komende tijd verwijderd, zodat er meer ruimte vrijkomt bij het station. De verwijderde tweewielers worden gestald in de werkplaats van Cambio en kunnen tegen een onkostenvergoeding door de eigenaar worden opgehaald.

Vanaf volgende week donderdag krijgen alle fietsen bij het station een gekleurde sticker. Deze wordt zo bevestigd dat hij stuk gaat als het rijwiel wordt meegenomen, of als de eigenaar de sticker verwijderd. (De sticker kan de fiets niet beschadigen.) Drie weken achter elkaar worden alle fietsen gestickerd, Per week met een andere kleur. Na een paar weken is duidelijk welke rijwielen niet worden gebruikt en als zogeheten `weesfietsen' kunnen worden bestempeld. Deze worden weggevoerd naar de werkplaats van Cambio.

Daar wordt bekeken of er gestolen exemplaren tussen zitten en wordt indien mogelijk de rechtmatige eigenaar opgespoord. Als die niet te traceren is, knapt Cambio de rijwielen op en verkoopt ze door. Fietswrakken worden meteen bij het station weggehaald. De bruikbare onderdelen worden hergebruikt. De rechtmatige eigenaar kan zijn stalen ros in de werkplaats van Cambio ophalen tegen een vergoeding van vijf euro en één euro extra voor elke dag dat de fiets langer bij Cambio staat.

Deventer Schoon Familie
Bennie Bladman van `De Deventer Schoon familie' wordt het gezicht van de schoonmaakactie. Elke gestalde fiets, goed of fout geparkeerd, krijgt na drie weken stickeren een flyer met de beeltenis van Bennie. Hij geeft de eigenaar een complimentje of een waarschuwing en vertelt in de flyer ook wat er met fout gestalde tweewielers gebeurt.

Toezichthouders
"Met het opruimen cq. verwijderen van deze weesfietsen, maken we de stationsomgeving een stuk aantrekkelijker voor mensen die dagelijks hun fiets bij het station stallen," stelt wethouder Berkelder. "Het goed faciliteren van stallinggelegenheid bij het station bevordert het fietsgebruik, en dat vind ik een zeer goede zaak." De toezichthouders van het Team Toezicht zijn regelmatig aanwezig bij het CS om uitleg te geven over het fietsenbeleid van de gemeente Deventer. Medewerkers van Cambio ruimen achtergelaten flyers op, zodat de omgeving schoon en netjes blijft.

Publicatiedatum: 16-5-2008
een berg met fietsen

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 15 mei 2008