Vogelbescherming Nederland


Steun in de rug voor de boerenzwaluw

Zeist / Assen, 16 mei 2008 - De boerenzwaluw heeft het moeilijk. Het aantal broedparen is sinds de jaren vijftig gehalveerd, waardoor het boerenvogeltje op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels staat. Vogelbescherming Nederland geeft de bescherming van de boerenzwaluw een nieuwe impuls door het uitbrengen van een brochure boordevol informatie en tips.

Vogelbescherming Nederland wil betere bescherming

Met de brochure wil Vogelbescherming Nederland de bescherming van de boerenzwaluw nieuw leven inblazen. 'Acrobaat op het erf' is bedoeld voor iedereen die het blauwzwarte vogeltje een warm hart toedraagt, maar ook wil Vogelbescherming mensen enthousiast maken die dat nog niet zijn. Het eerste exemplaar wordt donderdag 22 mei a.s. uitgereikt in Hooghalen, bij Assen.

Er broeden ieder jaar zoân honderd- a tweehonderdduizend boerenzwaluwen in ons land. Dat lijkt veel, maar de populatie is sinds de jaren vijftig gehalveerd. De landbouw in ons land is veranderd en die veranderingen hebben de boerenvogels geen goed gedaan. Voedsel en het aantal goede nestplaatsen zijn verminderd. De boerenzwaluw kan daardoor een steun in de rug goed gebruiken.

In de brochure valt te lezen hoe we de boerenzwaluw kunnen helpen. Met een overzicht valt snel te ontdekken of een erf geschikt is voor boerenzwaluwen en wat er gedaan kan worden om het erf geschikter te maken. Met de bescherming van de boerenzwaluw helpen we ook een aantal andere bedreigde vogels van het landelijk gebied.

Klik hier om de brochure aan te vragen


---