Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Geowetenschappen

20 mei 2008

Universiteit Utrecht wordt penvoerder

Onderzoek naar duurzaam gebruik bodem, water en kust gebundeld

Op donderdag 22 mei wordt in Utrecht het 'Center for Soil, Water en Coastal Resources', ook wel SOWACOR, geopend. Het centrum gaat duurzaam gebruik van bodem, water en kustgebieden onderzoeken. Onder leiding van de Universiteit Utrecht richten een aantal onderzoeksinstituten, bedrijven en universiteiten zich gezamenlijk op interdisciplinair, toegepast onderzoek. Door het vergroten van de kennis van de menselijke invloed op bodem, water en kustgebieden zal SOWACOR bijdragen aan het duurzaam gebruik ervan.

SOWACOR gaat nieuwe methodes ontwikkelen om schadelijke chemicaliën te verwijderen uit drinkwater en afvalwater, en om bodemvervuiling te voorspellen en aan te pakken. Daarnaast wordt gezocht naar nieuwe inzichten in de filterfunctie van kustgebieden, vegetatie en sedimenten, voor wat betreft nutriënten. 'Het centrum wordt een platform van waaruit problemen op het gebied van bodem, water en kustgebieden aangepakt kunnen worden', aldus de leidinggevende van SOWACOR, prof.dr. Philippe Van Cappellen van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Partners en financiering

Binnen SOWACOR zal intensief samengewerkt worden door vier gerenommeerde onderzoeksinstituten: Deltares (onafhankelijk onderzoeksinstituut op het gebied van water en ondergrond), het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), UNESCO-IHE (opleidingsinstituut op het gebied van water), en het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO). Overige partners zijn o.a. bedrijven en andere Europese universiteiten. The King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) Global Research Partnership financiert het onderzoekscentrum de komende drie jaar met 4,5 miljoen US dollars. KAUST is een nieuwe onafhankelijke universiteit in Saoedi-Arabië die in 2009 van start gaat.

Opening

Prof.dr. Hans Stoof, Rector Magnificus van de Universiteit Utrecht, opent op donderdag 22 mei aanstaande de kick-off meeting van SOWACOR. Het evenement vindt plaats in het Marinus Ruppertgebouw in de Uithof in Utrecht. Meer informatie hierover vindt u op www.geo.uu.nl/sowacor.

Meer informatie

Wietske de Lange, persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 4073, w.delange@uu.nl. B.g.g. (030) 253 3550.