Tweede Kamer der Staten Generaal

COMMISSIE BUITENLANDSE ZAKEN BENOEMT RAPPORTEUR EUROPEES ONTWIKKELINGSBELEID

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken heeft de heer Harm-Evert Waalkens (PvdA) aangewezen als rapporteur voor de behandeling van voorstellen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking van de Europese Commissie. Deze voorstellen gaan over het optreden van de EU-lidstaten in het ontwikkelingsproces.

Tijdens het algemeen overleg van de vaste commissie voor Buitenlandse zaken over de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) op donderdag 22 mei aanstaande fungeert de heer Waalkens voor het eerst in de rol van rapporteur. De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken spreekt in dit algemeen overleg over de bijeenkomst van de ministers van ontwikkelingssamenwerking uit de Europese Unie (die op 26 en 27 mei plaats heeft).

In zijn rapport benadrukt de heer Waalkens ondermeer de relatie tussen ontwikkelingssamenwerking en de rol van de landbouw en voedselzekerheid. Hij wijst daarbij op de huidige wereld voedselcrisis. In het rapport komen de EU voornemens tot effectievere afspraken over ontwikkelingshulp centraal aan de orde. Daarnaast stelt de heer Waalkens het belang van de betrokkenheid van nationale parlementen bij deze afspraken centraal.

Het rapporteurschap ? een in 2007 ingevoerd nieuw instrument bij de Tweede Kamer ? versterkt in een vroeg stadium de politieke betrokkenheid van de Tweede Kamer bij het Europees onderhandelingsproces.

Het algemeen overleg (over het deel ontwikkelingssamenwerking) van de RAZEB staat op donderdag 22 mei gepland van 12.45 tot ca. 14.15 uur in de Thorbeckezaal.