Partij van de Arbeid

Hoorzitting JSF-project

21-05-2008 11:44

De PvdA organiseert donderdag samen met GroenLinks en de SP een openbare briefing over het JSF-project. PvdA-woordvoerder Angelien Eijsink: De Nederlandse krijgsmacht verdient straks als opvolger van de F-16 het beste toestel voor de beste prijs. Daarvoor dienen alle relevante opties zo lang mogelijk op tafel te blijven.

De hoorzitting
De partijen willen zich verder laten informeren door onafhankelijke deskundigen en organisaties over de ontwikkelingen rond het project, waarvan de financiële en kwalitatieve uitkomsten nog hoogst onzeker zijn. Ook de participatie van het Nederlandse bedrijfsleven in dit project blijft ver achter bij de destijds gewekte verwachtingen. De partijen hebben onder andere generaal-majoor buiten dienst Van Vuren, Frank Slijper (Campagne tegen Wapenhandel) en Johan Broeder (onafhankelijk JFS-watcher) uitgenodigd.

Het is gebruikelijk dat een hoorzitting kamerbreed wordt georganiseerd. VVD, CDA en Christenunie hadden geen behoefte aan een briefing over dit miljardenproject. In het coalitieakkoord staat dat het kabinet pas in 2010 een definitief besluit neemt over de opvolging van onze huidige F-16 jachtvliegtuigen. De Kamer debatteert binnenkort over dit onderwerp.

Risicovol project met onzekere uitkomst
Nederland neemt al jaren deel aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter, het nieuwe Amerikaanse gevechtstoestel dat de F16 zou moeten gaan vervangen. Binnenkort gaat een nieuwe fase in het ontwikkelingsproject van start waarin Nederland een besluit over de aankoop van twee JSF-testtoestellen moet overwegen.

De PvdA wil dat we straks, in 2010, een keus kunnen maken voor het beste toestel tegen de beste prijs voor onze luchtmacht uit alle beschikbare opties. In het huidige stadium van de ontwikkeling van de JSF is nog geen enkele zekerheid te geven wat die kosten en kwaliteiten van dit toestel zullen zijn. Daarom wil de PvdA zo lang mogelijk alle opties reëel op tafel houden.

Een verder toenemende financiële betrokkenheid van Nederland bij de JSF-ontwikkeling zal zon vrije keuze in 2010 echter steeds meer bemoeilijken. Eijsink: Met het beschikbare Defensiebudget dienen we zo zorgvuldig mogelijk om te gaan. Daarbij past niet een voortijdig voorsorteren op de JSF met grote financiële risicos voor de Nederlandse belastingbetaler.