Gemeente Hoorn


Officiële start TALENTbanen voor jongeren

21 mei 2008 - Donderdag 22 mei vindt de officiële start plaats van het programma TALENTbanen door de wethouders Jan de Boer en Ronald Witteveen. TALENTbanen is een samenwerkingsverband om zon 200 jongeren zonder startkwalificitatie alsnog te begeleiden richting werk, school of een TALENTbaan.

Een TALENTbaan is een baan bij het re-integratiebedrijf waarin een jongere wordt getraind, stage loopt en uiteindelijk wordt geplaatst bij een bedrijf. Stichting Netwerk, Rentree re-integratiebedrijf en het Jongerenloket West-Friesland* werken samen om deze groep jongeren te bereiken en te motiveren. In 2008 willen ze dat minimaal 50 van deze jongeren zich aanmelden voor werk, school of een TALENTbaan. De helft daarvan moet uitstromen naar werk of school en de andere helft naar vervolg- of andere trajecten.

Het programma richt zich op zon 200 jongeren tussen de 16 en 23 jaar zonder startkwalificatie die bij de RMC*regio West-Friesland bekend zijn. Deze jongeren hebben ondanks meerdere pogingen vanuit de RMC niets van zich laten horen, of zijn afgehaakt na het eerste contact. Een deel daarvan werkt waarschijnlijk in een laagbetaalde baan en een ander deel zit mogelijk thuis. Ook worden jongeren mogelijk door anderen verhinderd een opleiding te volgen. Door samenwerking tussen Stichting Netwerk, Rentree re-integratiebedrijf en het Jongerenloket West-Friesland moeten deze jongeren worden opgespoord en gemotiveerd om zich alsnog te laten begeleiden richting werk, school of een TALENTbaan. Een jongerenwerker van stichting Netwerk zoekt deze jongeren actief op in de buurt, thuis of in het buurthuis. Hij gaat met ze in gesprek en probeert te achterhalen wat hun huidige situatie is en wat hen weerhoudt om een eerder aangeboden traject te volgen. Als blijkt dat er een andere vorm van hulp nodig is, dan meldt de jongerenwerker dit bij Netwerk 12+*. Als dit niet nodig blijkt, dan worden de jongeren gemotiveerd zich te melden bij het jongerenloket. Daar vindt de verdere begeleiding plaats. De provincie Noord-Holland heeft het programma TALENTbanen met een bedrag van 50.000 euro gesubsidieerd. Het programma loopt tot 31 december 2008.


* In het Jongerenloket West-Friesland werken CWI, UWV, RMC en de afdeling Werk en Bijstand van de gemeente Hoorn samen om jongeren naar werk of scholing te helpen.


* RMC = Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voor voortijdig schoolverlaten


* Netwerk 12+ is een samenwerkingsverband van beroepskrachten die werken met jongeren van 12 tot 23 jaar en hun ouders