Gemeente Maasgouw


Via del Mondo zeer geslaagd

Spetterend schooloptredens van kinderen uit Suriname, India en Mali. Grandioos Via del Mondo 2008 in Heel en Maasbracht

Bijna 1200 schoolkinderen uit Maasbracht en Heel hebben de afgelopen weken genoten van een spetterend kinderfestival Via del Mondo 2008. De Spil in Maasbracht en Don Bosco in Heel ontvingen drie kindergroepen uit ontwikkelingslanden: Dyompo Futu uit Suriname, Bollywood Dancers uit India en Mandinka Kids uit Mali. Het werd een grandioos kleurrijk feest met honderden gillende, dolenthousiaste en dansende kinderen - en leerkrachten.

Via del Mondo is het rondreizend educatief kinderfestival van Mundial Productions. Het doet voor de derde keer Heel aan, en voor de eerste keer Maasbracht. De Maasgouwse kinderen van de midden- en bovenbouw hadden vantevoren lesmateriaal gehad via Mundial Productions. Alle landen waar de optredende kinderen vandaan kwamen, werden daarin behandeld.

Naast Heel en Maasbracht waren de kindergroepen te zien in Rotterdam, Berg en Dal, Den Bosch, Leeuwarden, Goirle en Tilburg. Via del Mondo 2008 in Maasgouw werd mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, gemeente Maasgouw, Platform Ontwikkelingssamenwerking Maasbracht, Rabobank Maas en Leudal en Echt e.o, PLUS Supermarkt Maasbracht, C1000 Heel en Stichting C105 Midden-Limburg.

Speciaal voor Via del Mondo komen jaarlijks in mei drie kindergroepen uit ontwikkelingslanden naar Nederland. Deze kindergroepen komen om de boodschap van de Millenium Development Goals (MDG's) kracht bij te zetten. Dit zijn de acht doelen ter bestrijding van armoede. De kinderen laten allemaal hun eigen talenten zien tijdens Via del Mondo.

De Surinaamse kinderen van Dyompo Futu (`springende voeten') brachten een eigen boodschap door middel van energieke dans waarbij urban en traditioneel elkaar afwisselen in een origineel Surinaams kinderdanstheaterstuk. De jeugdige Bollywood Dancers uit India oogstten succes met een combinatie van dans en theater, geïnspireerd op de meest populaire Hindi films. Aan het eind van hun show brachten de zaal tot koken met een dans ingestudeerd op het Nederlands `Ja, ik wil'. De Afrikaanse Mandinka Kids uit Mali gebruiken traditionele muziek en dans om hun Mandinka-roots te laten zien aan het publiek.

Via del Mondo geeft kinderen een kans zich te ontwikkelen en biedt een plek waar zij kennismaken met verschillende culturen. Via del Mondo vraagt op een kindvriendelijke manier aandacht voor de MDG's en reist hiermee het land door.

Afgevaardigden van de gemeente Maasgouw, die aanwezig waren in Heel en Maasbracht, waren enthousiast en willen hun best doen om Via del Mondo structureel in te bedden binnen het basisonderwijs in de gemeente.

Kijk voor meer informatie op www.viadelmondo.nl.
* Publiekscentrum

* Markt 36 Maasbracht

* Telefoon 0475 85 25 00