Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Job van de Sande wint Nederlandse Grondwetsquiz

20 mei 2008

Job van de Sande (parlementair verslaggever AD) heeft dinsdag 20 mei de finale gewonnen van de Nederlandse Grondwetsquiz in Den Haag. In de eindronde versloeg hij het Eerste Kamerlid Eric Janse de Jonge (CDA) en Jasper Jongman (winnaar krantenquiz).

De quiz werd gespeeld in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Tien krantenlezers namen het op tegen tien kamerleden en tien journalisten. Deelnemers waren onder meer Jan Schinkelshoek (CDA), Boris van der Ham (D66), Cees van der Staaij (SGP) en verslaggevers van Trouw, RTL Nieuws, de Telegraaf en De Volkskrant. In twee rondes testten zij hun kennis over de huidige en oude grondwetten, het staatsrecht en parlementaire geschiedenis.

Video Nederlandse Grondwetsquiz

Vijftien meerkeuzevragen zorgden voor de eerste schifting. Onder toeziend oog van de jury gingen de beste deelnemers van elke groep door naar de finaleronde. Job van de Sande kwam als winnaar uit de bus. Hij ging naar huis met een bokaal en de eretitel `Grondwetskenner 2008'. De prijs werd uitgereikt door minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De voorronde van de Nederlandse Grondwetsquiz stond op 12 april in 30 regionale kranten en op internet. Zo'n tweeduizend krantenlezers vulden de vragen in, iets meer dan 100 deden dat zonder fouten. Advocaat Iddo Bakker uit Valkenswaard werd de winnaar van de krantenquiz. Tien andere krantenlezers die de quiz foutloos invulden gingen naar de finale in Den Haag.

De jury bestond uit Gerdi Verbeet (voorzitter Tweede Kamer), Hans Dijkstal (oud-minister van Binnenlandse Zaken en oud-fractievoorzitter van de VVD) en Wim Voermans (hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden). Dichter des Vaderslands Driek van Wissen droeg het tijdens het evenement het Grondwetsgedicht voor, dat hij speciaal voor deze gelegenheid schreef. De quiz werd geleid door presentator Martijn de Greve.

"Onze Grondwet verdient het om bredere bekendheid te krijgen", zei minister Ter Horst in haar toespraak. De meeste Nederlanders hebben vertrouwen in de Grondwet, aldus de minister, maar slechts weinig mensen weten wat er in de Grondwet staat. "Onze Grondwet verdient beter. Ik ben er van overtuigd dat onze Grondwet is gebaseerd op waarden die breed worden gedeeld door de Nederlandse samenleving. Door een grotere bekendheid kunnen die waarden ook beter worden beleefd."

De organisatie van de Nederlandse Grondwetsquiz was in handen van Bureau FAQ in Tilburg en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het ministerie van wil de aandacht voor de Grondwet stimuleren, met onder andere mensenrechteneducatie, aandacht voor burgerschap en acties zoals deze quiz. Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* De Nederlandse Grondwetsquiz
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties