ROA reikt aan 4500 adviseurs 'paspoort' uit

22/05/2008 10:00

Raad van Organisatie-Adviesbureaus

Gorinchem, 22 mei 2008 - Ruim 4500 adviseurs krijgen van de Raad van Organisatie-Adviesbureaus (ROA) een 'paspoort' uitgereikt. Daarin staan de recent aangescherpte gedragscode en het reglement van tuchtrecht van de ROA. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken presenteerde het eerste ROA-paspoort vanmorgen (22 mei) in Den Haag. De 23 hoog geprofessionaliseerde organisatie-adviesbureaus die lid zijn van de ROA onderschrijven dat zij aanspreekbaar zijn op geleverde prestaties. Dat geldt eveneens voor hun individuele adviseurs.

De beroepsgroep van de adviseurs is onbeschermd. De brancheorganisatie ROA functioneert derhalve op basis van een vrijwillige zelfregulering. De bureaus en de individuele adviseurs worden nadrukkelijk aangesproken op vijf algemene uitgangspunten die hun gedrag en praktijkuitoefening bepalen. Dat zijn: (des)kundigheid, betrouwbaarheid, zorgvuldigheid, professionele onafhankelijkheid en collegialiteit. De ROA legt de lat bewust hoog en heeft hard gewerkt aan een aanscherping van de gedragscode en het reglement van tuchtrecht. De leden zijn er unaniem mee akkoord gegaan. Het tuchtrecht wordt voor klagers toegankelijker en kan sneller worden doorlopen.

Het aantal leden van de ROA vertoont een stijgende lijn. Zo zijn er op dit moment tien bureaus geĂŻnteresseerd in het ROA-lidmaatschap. Voorzitter Theo Camps verwacht dat deze positieve ontwikkeling doorzet: "Onze investeringen in het profileren van de ROA als een kwaliteitsorganisatie werpen hun vruchten af. Er komen regelmatig aanvragen binnen om lid te mogen worden. Het ROA-lidmaatschap geldt zowel binnen als buiten onze branche in toenemende mate als een keurmerk. Opdrachtgevers weten dat ze met een ROA-bureau kwaliteit in huis halen en integer zaken doen." De bij de ROA aangesloten bureaus zijn samen goed voor een omzet van circa 1 miljard euro.

Bij het bewaken van de kwaliteit ligt een accent op onder meer certificering, innovatie, de ethiek en waarden van het adviesvak en opleiding. De ROA heeft mede daardoor een positie in het versterken van de diensteneconomie en zal die positie de komende jaren verder uitbouwen.





http://www.roa-advies.nl