Politie Groningen

Donderdag 22 mei 2008

Provincie Groningen, 22-05-2008

Groningen: bus rolt gracht in

Woensdagmorgen is een touringbus vanaf de Hoge der A het water ingerold. De 64-jarige chauffeur uit Langweer kwam vanaf de Vissersbrug en wilde via de Noorderhaven naar de Spilsluizen. Op de Noorderhaven stond het verkeer vast, waarna hij een andere route wilde rijden. Hij parkeerde de bus op de Hoge der A en stapte uit. Hij zag de bus zo het water in rollen. De bus kwam met de voorzijde in de gracht terecht en bleef met de achterwielen op de kade hangen. Na ongeveer 3,5 uur werd de bus door een bergingsbedrijf weer volledig op het droge getakeld. De bus, de kademuur en een historische boom raakten beschadigd. Niemand raakte verder gewond.

Groningen: hennepkwekerij ontdekt

De politie heeft woensdagmorgen in een woning aan de Lichtboei een hennepplantage ontdekt en vernietigd. De bewoners waren niet thuis. In de woning werd 424 gram aan hennep en onder andere filters, ventilatoren en pompen gevonden. Alle hennep en goederen werden in overleg met het Openbaar Ministerie in beslag genomen en vernietigd. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: snelle brommerrijder zonder helm

Een 19-jarige brommerrijder uit Groningen is woensdagmiddag op de Friesestraatweg bekeurd. Agenten zagen hem zonder helm rijden. De brommer had geen originele uitlaat en de achterband was glad. De man en de brommer werden meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek dat de constructiesnelheid 66 km/uur bedroeg. Het kentekenbewijs werd ingenomen. Dat krijgt hij pas terug als zijn brommer in orde is gemaakt. Hij kreeg twee bekeuringen mee: voor het niet dragen van de helm en de te hoge constructiesnelheid.

Haren: rijbewijs ingevorderd

Een 52-jarige automobilist uit Haren moest woensdagmorgen op de Rijksstraatweg zijn rijbewijs inleveren. Agenten reden op het industrieterrein Euvelgunne en de man reed hen met hoge snelheid tegemoet. Zij keerden hun auto en gingen achter de snelheidsduivel aan. Op de Dr. Ebelsweg ging zijn snelheid naar 151 km/uur, terwijl daar 80 km/uur is toegestaan. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en de politie maakt proces-verbaal op. De politie legt de zaak voor aan het Openbaar Ministerie.

Groningen: alcomobilist bedreigt en beledigt agent

De politie heeft woensdagavond in de Korenstraat een 42-jarige automobilist uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed, belediging en bedreiging. Agenten zagen hem vanaf de Spilsluizen de Nieuwe Ebbingestraat in rijden. Hij kreeg een stokteken voor een controle en beledigde en bedreigde direct een van de agenten. Hij werkte niet goed mee aan de blaastest en werd vervolgens aangehouden. Op het bureau werd ruim 1,55 promille alcohol in zijn bloed vastgesteld. Hij is ingesloten voor bedreiging en belediging en de politie maakt proces-verbaal op en legt de zaak voor aan het Openbaar Ministerie.

Wedde: auto met drie mannen tegen boom

Drie mannen zijn woensdagavond op de Hoornderweg gewond geraakt bij een verkeersongeval. De 42-jarige bestuurder uit Westerlee (Gn) reed als bestuurder in zijn bestelauto met aanhangwagen over de Hoornderweg richting Blijham. Door onbekende oorzaak botste hij tegen een boom. De bestuurder lag naast de auto. De twee inzittenden, een 35-jarige man uit Vriescheloo en een 20-jarige man uit Winschoten zaten bekneld in de auto. Zij werden door de brandweer en ambulancemedewerkers uit hun benaderde positie bevrijd. Ook de traumaheli kwam op de aanrijding af. Agenten roken een alcohollucht en vermoedden alcoholgebruik van de bestuurder. Het is niet bekend welk letsel het drietal heeft opgelopen. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Ten Boer: shovelrijder bekeurd

De politie heeft woensdagmiddag op de Provincialeweg N360 bij Ten Boer een 32-jarige man uit Lellens bekeurd. Agenten zagen hem op een shovel rijden, terwijl de meskant niet beschermd was. Daardoor ontstond gevaar voor het overige verkeer.

Sauwerd: hennepkwekerij opgerold

De politie heeft woensdagmiddag aan het Goudenregenplein in Sauwerd een hennepkwekerij opgerold. Op de zolder van de woning werden ruim 150 planten aangetroffen. De hennep en de gebruikelijke kweekapparatuur zoals lampen, filters en ventilatoren zijn in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. De elektriciteit werd buiten de meter om afgetapt. Het energiebedrijf heeft de elektriciteit afgesloten. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij.

Delfzijl/Appingedam: bromfietscontrole

De politie heeft woensdagochtend op de Farmsumerweg in Appingedam en aan het Johan van den Kornputplein in Delfzijl bromfietsers gecontroleerd. Er zijn bekeuringen uitgeschreven voor een te hoge snelheid (6x), gladde banden (3x) en rijden zonder rijbewijs of certificaat (1x). Bovendien bleek één bromfietsster te rijden op een bromfiets die niet van hem was. Zij verklaarde de bromfiets gevonden te hebben. De vrouw deed afstand van de bromfiets. De bromfiets is meegenomen naar het bureau. De Daarnaast zijn twee automobilisten bekeurd. Eén voor het niet dragen van de gordel, de ander voor het niet handsfree bellen.

Op de Zeel in Delfzijl werd nog een 16-jarige snorfietser uit Delfzijl staande gehouden. De uitlaat van het voertuig produceerde veel lawaai, was niet origineel en hing gedeeltelijk los. De bestuurder kon geen verzekeringspapieren of bromfietsrijbewijs tonen. Het kentekenbewijs is ingenomen. De bestuurder krijgt vier weken de tijd om zijn snorfiets in de originele staat terug te brengen. Voor het niet hebben van een rijbewijs krijgt hij een bekeuring.

In de Landstraat in Delfzijl heeft een bromfietser een stopteken van de politie genegeerd. Hij reed door het voetgangersgebied en probeerde met zijn voet het kenteken af te schermen. Dit lukte niet. De eigenaar kan thuis een bekeuring verwachten.

Heiligerlee: beginnend bestuurder rijbewijs kwijt

Een 21-jarige automobilist uit Westerlee moest woensdagmiddag zijn rijbewijs inleveren. De man reed met een snelheid van 112 km/uur over de Provinciale weg in Heiligerlee. De maximum toegestane snelheid is daar 60 km/uur. Hierop is het rijbewijs van de beginnend bestuurder ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op. De officier van justitie bepaalt wanneer de man zijn rijbewijs terugkrijgt.

Finsterwolde: motorrijder rijbewijs kwijt

De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 38-jarige motorrijder uit Oude Pekela. De man reed met een snelheid van 111 km/uur over de Kromme-Elleboog in Finsterwolde. De maximum snelheid is hier 50 km/uur. Aangezien de man zijn rijbewijs niet bij zich had, is zijn motor meegenomen naar het bureau. De motor kan tegen inlevering van het rijbewijs worden opgehaald door iemand met een geldig motorrijbewijs. De politie maakt proces-verbaal op.

Lageland: vissers in overtreding

Bij een visserijcontrole zijn woensdagmiddag enkele vissers bekeurd. Aan het Slochterdiep in Lageland zat een visser te vissen met een dood stukje vis als aas. Een andere visser viste met vier hengels, terwijl hij een vergunning had voor maximaal twee heng

Appingedam: minibike in beslag genomen

Een 19-jarige man uit Appingedam moest woensdagmiddag zijn minibike inleveren. Bij de politie was een melding binnen gekomen dat iemand met hoge snelheid op een minibike door de Pieter Veningastraat in Appingedam reed. Bij het zien van de politie ging de man er vandoor. In de Schoolstraat voldeed de man toch aan het stopteken. Het voertuig is in beslag genomen.

Appingedam: fietser gewond

Een 44-jarige fietser uit Winsum is woensdagmiddag gewond geraakt. De man werd op de Farmsumerweg in Appingedam aangereden door een 18-jarige bromfietsster uit Appingedam. De man kwam ten val en liep verwondingen op aan zijn gezicht. Hij moest zich onder
doktersbehandeling stellen.

Finsterwolde: man aangehouden na mishandeling

De politie heeft woensdagavond een 18-jarige inwoner van Finsterwolde aangehouden. De man had zijn even oude vriendin geslagen. Ook was hij de 22-jarige buurvrouw naar de keel gevlogen. De man handelde onder invloed van alcohol. Aanleiding voor de mishandeling was een woordenwisseling. De man is aangehouden en ingesloten.

Winschoten: vrouw beroofd van tas

Een 47-jarige inwoonster van Winschoten is woensdagmiddag beroofd van haar tas. De vrouw liep over de Hermelijnlaan in haar woonplaats en passeerde een groepje jongeren. Eén van de jongeren kwam plotseling vlak achter haar fietsen en nam haar tas weg. Later in de middag werd de tas teruggevonden, maar een deel van de inhoud ontbreekt. De politie stelt een onderzoek in.

Veendam e.o.: verkeerscontrole

De politie heeft woensdagmiddag op verschillende plaatsen in Veendam en daar omheen het verkeer gecontroleerd. Daarbij zijn de volgende bekeuringen uitgeschreven: kans op afvallende lading (6x), hulpkoppeling onjuist bevestigd (2x), lading met scherpe delen (1x), onverzekerd voertuig (1x), niet kunnen tonen rijbewijs (1x), rijden zonder gordel (1x) en uitstekende lading zonder markering (1x).

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft woensdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Winschoten, Sint Vitusholt: aantal geregistreerde voertuigen: 76, aantal overtredingen: 11, hoogst gemeten snelheid: 78 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Winschoten, Blijhamsterweg: aantal geregistreerde voertuigen: 900, aantal overtredingen: 53, hoogst gemeten snelheid: 67 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Finsterwolde, Kromme-Elleboog: aantal geregistreerde voertuigen: 240, aantal overtredingen: 6, hoogst gemeten snelheid: 111 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Kolham, N986: aantal geregistreerde voertuigen: 717, aantal overtredingen: 79, hoogst gemeten snelheid: 90 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Hoogeweg: aantal geregistreerde voertuigen: 536, aantal overtredingen: 142, hoogst gemeten snelheid: 92 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Bedumerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 608, aantal overtredingen: 50, hoogst gemeten snelheid: 76 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Rijksweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1135, aantal overtredingen: 318, hoogst gemeten snelheid: 100 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.