Gemeente Haren

Rineke Smilde benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Koninklijke onderscheiding

08/05/2008

Op woensdag 7 mei 2008 is mevrouw drs. C.A. Smilde benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw Smilde kreeg de Koninklijke Onderscheiding op voordracht van de Hanzehogeschool Groningen en ontving de versierselen uit handen van burgemeester M. Boumans van de gemeente Haren tijdens een avondconcert in het Prins Claus Conservatorium.

Rineke Smilde (Leeuwarden, 1955) is sinds 1994 verbonden aan de Hanzehogeschool Groningen, eerst als directeur van de afdeling Klassieke Muziek van het Prins Claus Conservatorium, later als algemeen directeur en tegenwoordig als lector Life Long Learning voor Musici.

Als directeur van het Conservatorium heeft mevrouw Smilde zich uitzonderlijk verdienstelijk gemaakt. Toen zij aantrad was de situatie daar zorgelijk, zowel wat kwaliteit als studentenaantallen betreft. Zij is erin geslaagd om er een hoogwaardig instituut van te maken dat grote aantrekkingskracht heeft op jonge musici, nationaal en internationaal. Bovendien is zij erin geslaagd vele topdocenten aan het conservatorium te verbinden en heeft ze gezorgd voor een nauwe samenwerking met het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Tegelijkertijd heeft zij buitengewoon veel oog gehad voor het belang van muziek in de maatschappij en de speciale rol die het conservatorium hierin vervult. Dit laatste uit zich onder meer in het door haar opgerichte Peter de Grote Festival.

Sinds 2004 bekleedt Rineke Smilde de functie van lector Life Long Learning voor Musici. In dit lectoraat is zij inmiddels erkend als autoriteit op het gebied van het carrièreverloop van musici in het licht van de toekomstige eisen die aan musici gesteld worden, en treedt op als inleider en adviseur over de gehele wereld. Zij paart dit aan een groot gevoel voor wat juist de individuele musicus nodig heeft, wat tot uiting komt in een reeks projecten die muziek direct in het hart van de samenleving plaatst. Hierin wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar muziek op onverwachte plaatsen (opera in de bus), de rol die muziek kan hebben voor de jeugd (projecten in basisscholen) en de functie van muziek voor zeer bijzondere publieksgroepen (projecten in gevangenissen en verpleeghuizen).