Gemeente Leeuwarderadeel


Nieuwe aanpak Stiens Oost

22-05-2008 08:31

De raad heeft in zijn vergadering van 15 mei 2008 besloten af te zien van het plan voor een brede integrale ontwikkeling van het gebied Stiens Oost dat projectontwikkelaar de Nieuwe Borg aan het college van B&W had voorgelegd.

Dit plan voorzag in woningbouw, een mogelijkheid voor uitbreiding van kinderboerderij Doniastate, het doortrekken van de Kletsefeart naar de Feinsumerfeart, aanlegplaatsen en jachthaven, recreatieterrein met recreatiewoningen (gecombineerd met zorg), de mogelijkheid voor het realiseren van een hippisch centrum en de aanleg van een rondweg.

Een belangrijk nieuw gegeven is dat de gemeente kan rekenen op de mogelijkheid voor de bouw van 350 woningen. Op 16 mei 2008 hebben de wethouders wonen van Leeuwarderadeel (Gelly Visser) en Leeuwarden (Roel Sluiter) een overeenkomst getekend namens de gemeenten, over de bouw van dit aantal woningen in het plangebied Aldlân II te Stiens tot 2016. Een hoger aantal woningen, dat in het brede plan van de projectontwikkelaar over een langere periode gebouwd zou worden, blijkt niet te passen in de afspraken in regionaal verband.

De raad heeft aan het college van B&W opdracht gegeven om in juni een voorstel te doen voor een wijze van aanpak van Stiens Oost, op basis van de nu bekende gegevens en de ontstane situatie. Naar verwachting kan de raad in de vergadering van 26 juni 2008 een besluit nemen over de aanpak.
Op de website van de gemeente kunt u vanaf half juni het voorstel van B&W raadplegen. Dit voorstel zal ook ter inzage liggen in de hal van het gemeentehuis en in de openbare bibliotheek in Stiens.

De raadsgriffier