RTL Group

Compleet nieuw gezin doet intrede in langstlopende soap 'GTST'

Familie Huygens vanaf donderdag 22 mei te zien bij RTL 4

Voor het eerst in de achttienjarige geschiedenis van de langstlopende Nederlandse soap, GTST, wordt er naast de families Sanders en Alberts een compleet nieuw gezin geïntroduceerd, dat op donderdag 22 mei voor het eerst te zien is bij RTL 4. De familie Huygens, bestaande uit vader Martijn (Peter Post), moeder Irene (Anita Donk), dochter Ronja (Alexandra Alphenaar) en zoon Dex (Emiel Sandtke), is een warm en modern gezin. Alle gezinsleden krijgen op hun eigen manier te maken met de andere inwoners van Meerdijk, vertelt uitvoerend producent Gerd Jan van Dalen: Op deze manier kunnen we weer nieuwe verhalen vertellen, waar ook de bestaande karakters weer een rol in gaan spelen.

Erland Galjaard, programmadirecteur RTL 4: GTST is een belangrijke pijler voor RTL 4. Zoals bij alle grote dagelijkse soaps ter wereld, wordt er goed gekeken naar nieuwe mogelijkheden. Met een nieuw gezin, frisse verhaallijnen en nieuw talent, vaart ook GTST de koers van RTL 4: Vernieuwen en eigentijds zijn, maar ook herkenbaar en vertrouwd blijven.

Martijn Huygens (45) is huisarts en zijn vrouw Irene (44) is psycholoog. Hun dochter Ronja Huygens (24) is afgestudeerd en gaat in Meerdijk op zoek naar een baan, terwijl zoon Dex (21) nog midden in zijn eindexamen jaar zit. De familieleden worden niet geïntroduceerd als nieuwe inwoners van Meerdijk. Ze wonen er al enige tijd en komen via het werk van de ouders in contact met de bestaande personages. De acteurs hebben reeds de eerste opnames achter de rug en passen in de groep alsof het nooit anders is geweest, benadrukt Van Dalen.

Peter Post (Martijn Huygens)
Peter wordt in 1971 geboren in Duitsland en in 1990 wordt hij aangenomen op de toneelschool in Amsterdam. Hij volgt daar een opleiding bij acteerstudio De Trap en doet diverse workshops. Sinds 1992 is Peter in verschillende films te zien, waaronder De Dominee, Snuf de Hond en Oorlogswinter. Zijn acteerervaring voor televisie is breed en divers door verschillende rollen in vele dramaseries (onder andere Dok 12, Goudkust, Ernstige Delicten, All Stars, Blauw Blauw, Westenwind, Luifel En Luifel en Shouf Shouf).

Anita Donk (Irene Huygens)
Anita Donk wordt in 1966 geboren in Sydney (Australië). Na het behalen van haar VWO-diploma volgt ze één jaar de toneelschool in Maastricht. Daarna studeert ze Theaterwetenschappen en volgt ze een acteursopleiding in Arnhem. Sinds 2001 is Anita Donk werkzaam als Casting Director bij Harry Klooster Casting en later bij Oi Mundo Casting. De eerste jaren na haar studie werkt ze voornamelijk bij het Maastrichtse toneelgezelschap Het Vervolg. In 1996, het tweede seizoen van ONM, speelt ze de rol van diamantsmokkelaar en in 2006 is ze weer in ONM te zien in een gastrol. In Het Glazen Huis speelde Anita de rol van Nora Westhof en in Ernstige Delicten de rol van Christiane van Elst.

Alexandra Alphenaar (Ronja Huygens)
Alexandra wordt in 1981 geboren en blijkt al gauw voor drie dingen talent te hebben: zang, dans en acteren. In 2004 studeert ze af aan de Academie voor de Kleinkunst in Amsterdam. Door te werken met mensen als Karin Bloemen en Paul de Leeuw schoolt ze zich verder als zangeres, volgt ze acteerworkshops bij onder anderen Peter Römer en Peter Oosthoek en danst bij Eddy de Bie en Stanley Burleson. Van 2004 tot 2005 staat Alexandra met Acda en de Munnik in het theater in Ren Lenny Ren. Een jaar later speelt ze naast Anthonie Kamerling een rol in de musical Turks Fruit en in 2007-2008 in Route 66 de roadmusical. Op televisie is Alexandra te zien in bijrollen in onder andere ONM, Parels En Zwijnen en Lieve Lust en diverse commercials.

Emiel Sandtke (Dex Huygens)
Emiel wordt in 1983 geboren in Delft en groeit op in Zeist. Hier begint hij op zevenjarige leeftijd met toneellessen aan het creatief centrum De Werkschuit. Na drie jaar gaat hij naar de Jeugdtheaterschool Mirakel in Amersfoort. Na het behalen van zijn VWO-diploma wordt hij aangenomen aan de Amsterdamse Theater Academie. In zijn tweede jaar doet hij zijn eerste camera-ervaring op met een gastrol in de tv-serie Costa en speelt hij in de korte film Burgers/Reizigers. Daarna wordt Emiel gecast voor één van de hoofdrollen in de succesvolle Vara-serie Vuurzee en krijgt hij een rol in de horrorfilm SL8N8. In het jaar dat hij afstudeert speelt hij in Edward II bij theatergroep Teatro, onder regie van Marcus Azzini. Eind van dit jaar zal Emiel te zien zijn in de korte film Drang en wordt het vervolg van Vuurzee uitgezonden.

Uitzending: vanaf donderdag 22 mei tussen 20.00 uur en 20.30 uur bij RTL 4.

Website: www.gtst.nl

---

Noot aan de redactie: fotomateriaal van de familie Huygens is op te vragen via onze afdeling Mediadocumentatie tel: 035-6718553. Voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Eva Peters, persdienst RTL Nederland via tel. 035-6718971 of eva.peters@rtl.nl.