Rechtbank Breda


Voorlopig geen Lidl in de Jorisstraat

Op 14 januari 2008 heeft de bestuursrechter het beroep behandeld van 33 omwonenden tegen de door het college van burgemeester en wethouders van Breda verleende bouwvergunning voor een discountsupermarkt van Lidl in het buurtwinkelcentrum aan de Jorisstraat in Breda.

Om een supermarkt met een bedrijfsvloeroppervlak van 898 m2 te realiseren, wil Lidl vier winkelunits samenvoegen. De buurtbewoners zijn van mening dat een discountsupermarkt meer winkelend publiek aantrekt uit de wijde omtrek dan het winkelcentrum aankan, met name wat betreft parkeerplaatsen en leefbaarheid.

De bestuursrechter heeft inmiddels het beroep van de omwonenden gegrond verklaard. Een oppervlak van 898 m2 is veel meer dan de 400 m2 die het bestemmingsplan voor winkels in dat winkelcentrum toestaat, zodat er vrijstelling van het bestemmingsplan moest worden verleend. Volgens de rechtbank is het voorschrift in het bestemmingsplan dat die vrijstellingsmogelijkheid biedt, onverbindend. Aan een beoordeling van de inhoudelijke bezwaren van de omwonenden tegen de komst van een discountsupermarkt in het buurtwinkelcentrum, zoals de grootschaligheid van die supermarkt en de bijbehorende parkeerdruk, is de rechtbank niet toegekomen.

Het college van B&W zal een nieuw besluit moeten nemen over de komst van een discounter aan de Jorisstraat.

LJ Nummer

BD1969

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 22 mei 2008 Naar boven