Vlaamse Overheid

en dienstverlening in alle gevangenissen

Minister Vanackere realiseert Vlaamse hulp- en dienstverlening in alle gevangenissen

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

donderdag 22 mei 2008

Tijdens een werkbezoek aan de gevangenis van Hasselt gaf Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, toelichting bij de uitvoering van het Vlaams strategisch plan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Dit plan dateert van 2000 en moet garanderen dat ook gedetineerden en hun familieleden beroep kunnen doen op de Vlaamse Gemeenschap op het vlak van welzijn, gezondheid, cultuur, sport, onderwijs en werk. De realisatie werd voorzien voor 2010. Tijdens de laatste begrotingscontrole bekwam de minister
1.650.000 euro extra zodat de financiering voor de realisatie van het plan in alle gevangenissen al in 2008 mogelijk wordt.

Op 8 december 2000 keurde de Vlaamse regering het strategisch plan gedetineerden goed om de gemeenschapsbevoegdheid rond hulp- en dienstverlening aan gedetineerden invulling te geven. Het plan sprak van een realisatietermijn van 10 jaar.

Als coördinerend minister creëert minister Vanackere hiervoor nu de basis in elke gevangenis: de cruciale Vlaamse beleidscoördinator die de brug legt tussen het Vlaamse aanbod en de federale detentiestructuur.

Zo kan het strategisch plan kan nu ook uitgevoerd worden in Dendermonde, Ieper, Leuven-Centraal, Leuven-Hulp, Mechelen, Oudenaarde, Ruiselede en de Brusselse gevangenissen. In deze gevangenissen komen 8 beleidsmedewerkers van de Vlaamse overheid die de coördinatie van de hulp- en dienstverlening op zich zullen nemen. In de andere gevangenissen waren reeds beleidsmedewerkers actief: Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt, Hoogstraten, Merksplas, Turnhout en Wortel. Hiervoor wordt 400.000 euro ingezet.

Daarnaast neemt minister Vanackere ook zijn verantwoordelijkheid rond het aanbod van welzijn en gezondheid.

De centra voor algemeen welzijnswerk (CAW) krijgen 9 nieuwe medewerkers voor de uitbouw en de begeleiding van de gedetineerden en de hulpverlening aan hun familie. De trajectbegeleiders van de CAW's maken gedetineerden wegwijs in het hulp- en dienstverleningsaanbod en staan hen bij in het uitwerken van een toekomstgerichte reclassering via bv. taallessen, VDAB-begeleiding, drughulp, training sociale vaardigheden, voorzien van huisvesting en een inkomen, rechtshulp. Het team justitieel welzijnswerk staat ook in voor de hulpverlening aan de familieleden van gedetineerden en ex-gedetineerden.

Voor de aanwerving van deze CAW-medewerkers werd 450.000 euro gereserveerd.


1 op 5 gedetineerden heeft ernstige psychische problemen. Minister Vanackere heeft 800.000 euro uitgetrokken voor 16 voltijdse eenheden (VTE's) die in de gevangenissen een preventief en curatief aanbod uitbouwen voor gevangenen met deze problemen. Deze 16 werken binnen de centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG's) die ook instaan voor de begeleiding en behandeling na de detentieperiode en die hun expertise ter beschikking stellen aan de eerstelijnsdiensten. Vanaf 1 augustus wordt dit aanbod effectief opgestart in alle gevangenissen.

Alles samen betekent dit een uitbreiding van 33 personeelsleden bovenop de 116 VTE's die nu al aan de slag zijn.

In de tweede helft van dit jaar plant minister Vanackere een evaluatie en actualisatie-oefening van het globale plan om na te gaan of ook in de andere beleidsdomeinen de vooropgezette doelstellingen werden gerealiseerd.

Naast het strategisch plan voor gedetineerden installeert minister Vanackere een projectenfonds voor herstelgericht welzijnswerk. Dit fonds zal vernieuwende projecten ondersteunen die zullen bijdragen tot het herstel van de moeilijke relatie tussen dader, slachtoffer en de samenleving. Meer dan nu het geval is, moet in de toekomst met de dader gesproken worden over het leed dat hij het slachtoffer heeft berokkend en over wat hij kan doen om de schade te herstellen. De minister reserveert voor de nieuwe projecten 387.000 euro.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be