Gemeente Oisterwijk

brengt oplossingen in zicht
21-05-2008
Nieuwe aanpak N65 brengt oplossingen in zicht

Op dinsdag 20 mei hebben de gemeentebesturen van Vught, Haaren, Oisterwijk, Tilburg en s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant, bijgestaan door Rijkswaterstaat, een bestuurlijke visie op de N65 en zijn omgeving* gepresenteerd. Het gaat hierbij niet alleen om een nieuwe knelpuntenanalyse maar juist om een gerichte aanpak van de problemen op lange termijn. De visie bevat oplossingen en kansen voor de weg in samenhang met de verkeerskundige, economische, ruimtelijke en ecologische ambities voor het hele gebied.

Bijzonder aan de visie is dat alle samenwerkende besturen de geschetste problemen, inzichten en oplossingen volledig onderschrijven. Niet de N65 als weg alleen staat centraal, maar vooral de samenhang tussen de weg en het omliggende gebied, het hart van BrabantStad. Daardoor, en met de ondersteuning van provincie en Rijkswaterstaat, lijkt de kans op een nadere uitwerking van de visie en een uiteindelijke aanpak van de N65 binnen bereik. En dat is waar de samenwerkende overheden naar streven.

De problemen waar weg en omgeving mee kampen, betreffen de oversteekbaarheid ván de N65, de leefbaarheid náást de N65 en de verkeersdoorstroming op de N65. De oplossingen richten zich op ongelijkvloerse kruisingen, versterken van ecologische en sociale verbindingen en maatregelen op het gebied van verkeersmanagement. De N65 is onmisbaar voor de regionale en lokale ontsluiting. Voor het bovenregionale verkeer moet de ruit van snelwegen die het gebied ontsluit een grotere rol gaan vervullen. Het openbaarvervoersysteem moet worden versterkt en het fietsnetwerk verder ontwikkeld.

Ook zijn er concrete oplossingen voor de korte termijn. Maatregelen die nu worden getroffen, zijn het veiliger maken van kruispunten en gevaarlijke punten op de N65, het verlengen van opstelstroken, de aanleg van parallelwegen en het aanbrengen van geluidsreducerend asfalt.

De visie is het product van een intensieve en gedreven samenwerking. Deze vindt plaats in de Stuurgroep Samenwerken aan de N65 die zich vanaf het najaar van 2007 inzet om de kansen van het gebied te benutten en de problemen die met de N65 samenhangen, op te lossen. Dit is een eerste stap naar het bewerkstelligen van goede oplossingen. Daarbij rekent de Stuurgroep op inzet, creativiteit en investeringen van partners, die zich net als zij willen inzetten om de ambities van de unieke Brabantse regio te realiseren.

_______________________


*De gemeente Tilburg zal naar verwachting op 13 juni met het visiedocument instemmen.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl PrivacyProclaimer Colofon