aeDex/IPD: rendementen corporaties vooral regionaal bepaald

22/05/2008 10:31

Aedex Databank Vastgoedtaxaties B.V.

Vandaag zijn de per landsdeel voor 2007 gemeten rendementsprestaties van de aeDex/IPD Corporatie Vastgoedindex bekend gemaakt. Deze verschillen significant van de vorige week tijdens de aeDex Marktpresentatie in Amsterdam gepubliceerde landelijke gemiddelden van de aeDex/IPD Index 2007. De regio met in 2007 het hoogste rendement was de Noordvleugel van de Randstad: 7,5%. Het laagste rendement onder corporaties werd in 2007 in de Zuidvleugel van de Randstad gemeten: 3,8%. De markt waarin woningcorporaties actief zijn heeft dus een belangrijke invloed op hun bedrijfseconomisch presteren. Dat blijkt ook uit de bijdrage die ze per regio aan de betaalbaarheid van het huren leveren. In Zuid Nederland leverden de deelnemende corporaties hiervoor 2 procentpunt op het door hen te behalen rendement in, terwijl in Noord Nederland dat 1,1 procentpunt was. Corporaties moeten zich dus nadrukkelijk rekenschap geven van de invloed die de markt op hun beleid heeft.

Invloed regionale marktwerking

Corporaties zijn naast beheerders ook maatschappelijk gedreven investeerders in vastgoed. Deze investeringen moeten renderen om corporaties in staat te stellen de huren betaalbaar te houden en om aan de vernieuwing van buurten en wijken te kunnen blijven werken. De meting van het rendement is daarom ook voor corporaties belangrijk. Omdat de woningmarkt van regio tot regio verschilt zijn ook de rendementen per regio verschillend; een groot deel van het vastgoedrendement wordt bepaald door de waardestijging die per regio verschillend is. Aangezien corporaties voornamelijk lokaal en regionaal werkzaam zijn, is de meting van het regionaal gerealiseerde rendement voor hen nog belangrijker dan dat van het landelijke gemiddelde; de markt waarin ze actief zijn bepaalt in belangrijke mate wat ze op het gebied van betaalbaarheid en vernieuwing van buurten kunnen doen.

De tabel, te vinden als bijlage geeft de door de deelnemers aan de aeDex/IPD Corporatie Vastgoedindex in 2007 per regio behaalde rendementen weer.

De rendementsprestatie in de Noordvleugel van de Randstad (Kennemerland, Zaanstreek, Groot-Amsterdam, Almere, Gooi- en Vechtstreek, Eemland, Utrecht en de Utrechtse Heuvelrug) steekt in 2007 met 7,5% met kop en schouders boven die van de andere landsdelen uit. De in de Zuidvleugel van de Randstad door de bij aeDex aangesloten corporaties behaalde rendementen waren in 2007 met 3,8% het laagst. Deze verschillen zijn grotendeels terug te voeren op het indirecte rendement, de waardeontwikkeling van het vastgoed die per regio anders is.

Maatschappelijk dividend

Met de aeDex/IPD Index wordt ook de invloed op het rendement gemeten van beslissingen om woningen laag in huur te houden. Dit wordt het maatschappelijk dividend genoemd, ofwel het verschil in rendement zonder huurkorting en het rendement met huurkorting. De index deelt daartoe de woningportefeuilles onder in een zogeheten primair maatschappelijke en een niet-primair maatschappelijke portefeuille. De markt waarin corporaties actief zijn bepaalt ook voor een belangrijk deel de omvang van het maatschappelijk dividend dat wordt gerealiseerd. In meer ontspannen woningmarkten zal de markthuur lager liggen dan in markten waar de vraag het aanbod vele malen overtreft. Bij een voor alle markten gelijke norm inzake de betaalbare huur zal het maatschappelijk dividend als gevolg van die marktverschillen dus anders zijn.

Onderstaande tabel geeft het door de bij aeDex aangesloten corporaties gerealiseerde maatschappelijk dividend per regio in 2007 weer:

Nederland: 1.6%

Noordelijke Randstad: 1.6%

Zuidelijke Randstad: 1.8%

Noord Nederland: 1.1%

Oost Nederland: 1.6%

Zuid Nederland: 2.0%

Hier springt de regio Zuid Nederland er uit met het gemiddeld hoogste maatschappelijk dividend: 2,0%. Dit betekent dat de corporaties die in deze regio werkzaam zijn en bij aeDex zijn aangesloten 2 procentpunt van het door hen ten hoogste te behalen rendement hebben ingezet om de betaalbaarheid van het huren te ondersteunen. In Noord Nederland daarentegen ligt het maatschappelijk dividend het laagst (2007: 1,1%), omdat daar als gevolg van de relatief ontspannen woningmarkt de markthuren lager liggen dan in de rest van Nederland.





http://www.aedex.nl/