Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Bewoners maken wijk vitaal door Sociale Herovering

22-05-2008

Leeuwarden is een van de twaalf sociale heroveringsteden. In deze stad heeft 21 en 22 mei de landelijke conferentie Sociale Herovering plaats om ervaringen van de afgelopen anderhalf jaar uit te wisselen. ,,Burgers hebben door dit project de kans gekregen hun wijken sociaal te heroveren. En die kans hebben ze met beide handen aangepakt", aldus minister Vogelaar in haar toespraak.

Het project Sociale Herovering moet verloedering in enkele achterstandswijken in twaalf steden tegen gaan en de leefbaarheid in deze wijken vergroten. Vogelaar: ,,Dit project heeft laten zien dat, als het gaat om het herstellen van vertrouwen in elkaar, in gemeente, scholen, politie en corporaties, een financiële impuls soms net het verschil kan maken."

Krachtwijken
Volgens de minister gaat het bij dit project, net als bij de krachtwijken, niet alleen om een sterke economische, fysieke en sociale infrastructuur, maar ook over herstel van de vitale lokale gemeenschap, het tegengaan van maatschappelijke en economische uitsluiting, het vergroten van de leefbaarheid, zelfredzaamheid en weerbaarheid. ,,Dat vraagt om actief, verantwoordelijk burgerschap én om nieuwe vormen van samenwerking tussen bewoners en maatschappelijke organisaties, bestuurders en bedrijven."

Lees de toespraak van de minister.