GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Eet minder vlees om honger in ontwikkelingslanden op te lossen

Straatsburg, 22 mei 2008 - Vandaag stemt het Europees Parlement over oplossingen voor de stijgende voedselprijzen, mede op initiatief van de Groenen. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg ligt de oplossing vooral in het eten van minder vlees en het stoppen van speculeren op stijgende voedselprijzen.

"Het is een schande dat er wereldwijd honderden miljoenen mensen dagelijks honger lijden. Jaarlijks komen daar nog eens miljoenen mensen bij. Alle politieke fracties zijn het erover eens dat het een groot probleem is waar we snel oplossingen voor moeten vinden. Eén van de belangrijkste is dat we anders moeten gaan consumeren. Het is nog even afwachten, maar waarschijnlijk denkt een meerderheid in het Europees Parlement hier anders over", zegt Buitenweg.

Buitenweg wijst hierbij op de suggestie dat er te weinig voedsel op de wereld zou zijn. De pijnlijke waarheid is dat er genoeg voedsel op de wereld is om alle mensen te voeden, maar dat het extreem, ongelijk verdeeld is. "Vorig jaar was er een recordopbrengst van graan. Er werd zelfs vijf procent meer graan geoogst dan het jaar daarvoor. Toch nam het tekort aan voedsel in ontwikkelingslanden toe en stegen de voedselprijzen wereldwijd."

Volgens Buitenweg is vleesconsumptie de grootste oorzaak waardoor er minder dan de helft van het graan ook echt op ons bord terechtkomt. En niet alleen biobrandstoffen zoals vaak beweerd wordt. "Vijf procent van het graan wordt gebruikt om biobrandstoffen te produceren. Door de vleesindustrie wordt maar liefst zeven keer zoveel graan gebruikt, dus ongeveer 35%."

GroenLinks roept daarom iedereen op serieus na te denken over de mogelijkheid om minder vlees te eten. Toegang tot voedsel is een fundamenteel recht, ook voor mensen in ontwikkelingslanden. Bovendien is een lagere vleesconsumptie ook een zegen voor het klimaat, want vlees is energieverslindend.

Een andere grote oorzaak van de stijgende voedselprijzen is het speculeren met voedsel. Ondanks het grote leed dat er wordt veroorzaakt, zijn er nog steeds banken en investeerders die een slaatje uit stijgende voedselprijzen proberen te slaan. Met slogans als ´Haal voordeel uit de stijging van de voedselprijzen´ proberen ze beleggers te overtuigen.

"Juist dit gespeculeer zorgt ervoor dat de prijzen van voedsel nog eens extra stijgen. We moeten deze schandelijke praktijken echt stoppen. Het is ronduit verwerpelijk om geld te willen verdienen ten koste van de allerarmsten in de wereld", aldus Buitenweg.


---------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk GroenLinks in het Europees Parlement
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa