Gemeente Beek


Beek start pilot gecertificeerde bouwplantoets

Beek, 21 mei 2008

De gemeente Beek heeft ingestemd dat SATIJNplus architecten te Born samen met Cauberg Huygen te Maastricht een pilot starten betreffende een gecertificeerde bouwplantoets. Deze plantoets heeft betrekking op een cargoloods van 20.000 m2 te Maastricht Airport.

Recent is er een proefproject afgesloten waarin het ministerie van VROM de haalbaarheid van de gecertificeerde bouwplantoets heeft onderzocht. Het idee achter de gecertificeerde bouwplantoets is dat de bouwbesluittoets, welke onderdeel uitmaakt van de bouwvergunningprocedure, ook betrouwbaar kan worden uitgevoerd door private partijen. Dit maakt de bouwbesluittoets welke normaliter door de gemeente wordt uitgevoerd vervolgens overbodig. Als gevolg hiervan zijn in Nederland een viertal bedrijven, waaronder SATIJNplus architecten en Cauberg Huygen, als eerste gecertificeerd.

Een pilotproject van deze omvang is uniek in Nederland. Ook het ministerie van VROM is geĂŻnteresseerd in het verloop en de uitkomsten van een dergelijke pilot. Een project als deze zal de vuurdoop zijn voor de gecertificeerde bouwplantoetsers en mede bepalend zijn voor verdere projecten onder gecertificeerde toets. Het bureau bouwplantoetsing is zelf volledig verantwoordelijk voor de toetsing. Ook voor de gemeente zal dit een leerzaam project zijn waarbij de ervaringen een bijdrage kunnen leveren voor toekomstige projecten binnen de gemeente Beek. De aanvrager ontvangt een reductie van 10% van de bouwleges bij uitbesteding van de bouwbesluittoets. De gemeente hoopt voor dit project subsidie te verkrijgen via de Provincie en het ministerie van VROM.