ExxonMobil meldt verbeteringen o.g.v. milieu, economie en samenleving

22/05/2008 11:02

Esso Nederland BV

EXXONMOBIL MELDT VERBETERINGEN OP GEBIED VAN MILIEU, ECONOMIE EN SAMENLEVING

IRVING (TEXAS), VS, 21 mei - ExxonMobil heeft zijn prestaties op milieutechnisch, economisch en maatschappelijk gebied verbeterd en tegelijk de energie geleverd die onmisbaar is voor economische groei en een hogere levensstandaard, zo maakte het bedrijf vandaag bekend in zijn Corporate Citizenship Report over 2007.

Het rapport meldt dat ExxonMobil de uitstoot van broeikasgassen heeft verminderd en een vooraanstaande rol heeft gespeeld op het gebied van arbeidsveiligheid en het voorkómen van vervuiling door olie. Daarnaast heeft het bedrijf meer dan acht keer zijn omzet - een ongeëvenaarde $336 miljard - bijgedragen aan economieën in de hele wereld, in de vorm van belastingen en de aankoop van goederen en diensten.

"We zijn uiteraard trots op onze financiële resultaten en onze bedrijfsresultaten, maar we zijn even trots op onze bedrijfscultuur, waarin alles draait om integriteit en een veilige en verantwoordelijke omgang met medewerkers, het milieu en lokale bevolkingsgroepen," aldus Rex W. Tillerson, president en CEO. "Hoe we onze resultaten bereiken is net zo belangrijk als de resultaten zelf."

ExxonMobil werkt aan technologieën die op korte termijn effect kunnen hebben op de uitstoot van broeikasgassen en is daarnaast bezig met baanbrekende technologie voor de toekomst.

Tot de initiatieven voor de nabije toekomst behoren:


- Een investering van meer dan $100 miljoen in het verbeteren van technologie voor de zuivering van aardgas, waarmee het goedkoper kan worden om koolstofdioxide af te vangen en op te slaan.


- Samenwerking met autofabrikanten en leveranciers van grote bedrijfsvoertuigen, gericht op tot 30 procent zuiniger brandstofgebruik.


- De realisatie van de volgende generatie hybride en elektrische voertuigen met lage uitstoot door de ontwikkeling van nieuwe dunne-filmtechnologieën ter verbetering van het vermogen, de veiligheid en de betrouwbaarheid van lithium-ionbatterijen.


- Onderzoek naar en ontwikkeling van een waterstofproductiesysteem dat in voertuigen kan worden ingebouwd en waarmee de efficiëntie van voertuigen met maximaal 80 procent kan worden verhoogd, waarbij tegelijk de veiligheid toeneemt en de behoefte aan een infrastructuur voor de distributie van waterstof verdwijnt.

Tot de initiatieven voor de langere termijn behoren:


- Intern onderzoek en steun aan academisch onderzoek ten bate van een snellere ontwikkeling van commercieel levensvatbare energietechnologieën ter vermindering van uitstoot in de hele wereld, onder andere op het gebied van productie, opslag en gebruik van waterstof, biomassa en zonne-energie, het afvangen en opslaan van kooldioxide en geavanceerde technologieën op het gebied van transport en steenkool.


- Een partnership met de Europese Commissie voor onderzoek naar het afvangen en opslaan van kooldioxide in het kader van het programma 'CO2ReMoVe', een onderzoeksinitiatief gericht op de ontwikkeling van wetenschappelijke observatiesystemen en het vaststellen van de betrouwbaarheid van geologische opslag van kooldioxide.

In het rapport worden de initiatieven van ExxonMobil op vijf verschillende vlakken toegelicht: het milieu, de werkplek, corporate governance, transparantie en mensenrechten & maatschappelijke ontwikkeling. Het rapport is beschikbaar op www.exxonmobil.com.

Verdere hoogtepunten zijn:


- Een ongeëvenaard klein aantal arbeidsongevallen voor alle werknemers en aannemers van het bedrijf, waardoor de toonaangevende positie van ExxonMobil op het gebied van veiligheid nog eens wordt bevestigd.


- De meest succesvolle preventie van olievervuiling binnen de olie-industrie, waaronder voor het derde achtereenvolgende jaar geen vervuiling door schepen van ExxonMobil.


- Meer dan $206 miljoen aan maatschappelijke investeringen, waaronder $12,4 miljoen aan schenkingen in het kader van het gezondheidsinitiatief van ExxonMobil in Afrika en meer dan $6 miljoen in het kader van een project voor onderwijs aan vrouwen en meisjes waartoe het bedrijf het initiatief heeft genomen. Daarnaast is ExxonMobil een van de oprichters van het Amerikaanse National Math and Science Initiative, waaraan het $125 miljoen heeft geschonken ten bate van onderwijs in de exacte vakken.

Voor het Corporate Citizenship Report zijn de rapportagerichtlijnen en indicatoren gehanteerd van de International Petroleum Industry Environmental Conservation Association en Oil and Gas Industry Guidance on Sustainability Reporting van het American Petroleum Institute. De meeste van deze indicatoren komen tevens overeen met de indicatoren die door het Global Reporting Initiative zijn gebruikt voor versie 3.0 van de Richtlijnen voor duurzaamheidsverslaggeving voor de G3.