Artis

Amsterdam, 22 mei 2008

Persbericht

Opnieuw een girafje geboren in Artis

Er is in korte tijd opnieuw een girafje in Artis geboren. De bevalling vond afgelopen vrijdag 16 mei plaats. Zijn naam is Adam (Engelse uitspraak). Moeder en jong maken het goed. Adam is de zoon van moeder Iwana en vader Asali en een halfbroertje van girafje Niek, nu drie maanden oud. Het is het eerste jong van Asali en Iwana, want Iwana - zelf in 2004 in Artis geboren - heeft nog niet eerder een jong ter wereld gebracht.

Girafjes Niek en Adam zullen vanaf vandaag regelmatig buiten te bewonderen zijn. Niek kwam drie maanden geleden ter wereld, maar kreeg een moeilijke periode toen zijn moeder Oranya overleed. In eerste instantie at en dronk de - toen 8 weken oude - giraf niet. Inmiddels maakt Niek het goed en is hij een echte publiekslieveling geworden.

De bevalling van een giraffe is een gebeurtenis op zich. Als de moeder haar jong werpt, blijft ze gewoon rechtop staan, waardoor het veulen een val maakt van meer dan twee meter! Eerst komen de voorpoten naar buiten, al snel gevolgd door het hoofd. Tijdens de val draait het jong zich, zodat het veilig op de zij op de grond belandt. Een giraffejong is bij de geboorte tussen de 1,70 en 1,90 lang en weegt tussen de 50 en 65 kilo. Nadat de moeder haar baby heeft schoongelikt, gaat het jong na een kwartier al staan. De eerste stapjes volgen snel daarna. De draagtijd van een giraffe is circa 15 maanden.

In het wild is de giraffe gelukkig (nog) geen bedreigde diersoort. Wel zijn ze in sommige gebieden erg zeldzaam geworden. Giraffen zijn dan ook in een Europees fokprogramma opgenomen.
Klik hier voor een persfoto van Adam