29% van huisdiereigenaren n eemt huisdier mee op vakantie

22/05/2008 11:33

Stichting "Met Dieren Meer Mens"

Hilversum, 21 mei 2008 - In het kader van de Week van het Huisdier met als thema "Vakantie: ook leuk voor uw huisdier?!" heeft de 'Stichting Met dieren meer mens' dr. Nienke Endenburg verbonden aan de Universiteit Utrecht, gevraagd een onderzoek te laten uitvoeren naar dit thema. Dit richt zich voornamelijk op de redenen dat huisdiereigenaren wel of niet hun huisdieren meenemen op vakantie. Het onderzoek werd uitgevoerd door middel van mondelinge enqu(ee)tes, afgenomen in de wachtkamers van verschillende dierenartsenpraktijken in heel Nederland. De resultaten geven aan dat 29% van de huisdierbezitters hun huisdier in de zomer meeneemt op vakantie. In de winter ligt dit percentage lager, namelijk 22%.

De redenen waarom huisdiereigenaren hun huisdier meenemen op vakantie, lopen ver uiteen. Zo laat 44% van de huisdiereigenaren weten hun huisdier mee te nemen als uitje, 23% neemt hun huisdier mee omdat deze bij het gezin hoort en 18% zegt hun huisdier niet te willen achterlaten bij andere verzorgers. Andere redenen waren het niet kunnen vinden van geschikte opvang en het huisdier niet kunnen missen.

Uit het onderzoek is tevens gebleken dat honden het vaakst worden meegenomen op vakantie, namelijk 41% van alle hondenbezitters. Slechts 4% van de kattenbezitters, 5% van de konijnenbezitters en 19% van de knaagdierbezitters nemen hun huisdier mee op vakantie. Wanneer huisdieren worden meegenomen op vakantie, geeft 91% van de huisdierbezitters aan, het liefste lekker met het huisdier te wandelen. Uiteraard geldt dit voornamelijk voor de hondenbezitters.

Ook is er bij dit onderzoek van de Stichting Met dieren meer mens gekeken naar de voorzorgsmaatregelen die huisdierbezitters nemen wanneer zij hun huisdier meenemen op vakantie/reis. Zo zegt 97% van de huisdiereigenaren ervoor te zorgen dat het huisdier tijdig wordt ingeënt, 80% behandelt het huisdier tegen parasieten zoals vlooien en teken en 82% zorgt tijdens de reis voor extra drinkwater en het vaker uitlaten van het huisdier. Het verplichte EU-paspoort wordt door 76% van de ondervraagden aangeschaft.

De voornaamste redenen dat huisdieren thuis worden gelaten is dat er een te lange (vliegtuig)reis moet worden afgelegd of dat het huisdier niet geschikt is om mee te nemen op vakantie, zoals katten, konijnen en vogels. Daarnaast vinden veel huisdierbezitters het onhandig of is het land/klimaat niet geschikt voor huisdieren.

De meeste huisdieren, namelijk 92%, worden in deze gevallen verzorgd door buren, kennissen of familie. In overige gevallen gaat het huisdier naar een oppasdienst of dierenpension.

Er is een verband gevonden tussen het vakantieverblijf, waar huisdiereigenaren en hun huisdieren verblijven en het wel of niet meenemen van huisdieren op vakantie. Het is opgevallen dat huisdieren vaker worden meegenomen naar vakantiehuizen en campings dan naar hotels. Dit is waarschijnlijk te verklaren door het feit dat hotels minder gemakkelijk huisdieren toelaten.

De Stichting Met dieren meer mens heeft als doelstelling voorlichting te geven over de positieve effecten die huisdieren hebben op het leven en welzijn van mensen. De Stichting ondersteunt de doelstelling van de Week van het Huisdier en heeft ter gelegenheid hiervan een onderzoek 'Dier en vakantie' opgezet. Elk jaar wordt gekozen voor een nieuw thema waarbij een passend onderzoek wordt gedaan. Deze onderzoeken staan onder leiding van dr. Nienke Endenburg, deskundige op het gebied van de relatie Mens-Dier.





http://www.bestemaatjes.nl