Groot vertrouwen in Nederlands kraanwater

22/05/2008 11:36

Vewin

GROOT VERTROUWEN IN NEDERLANDS KRAANWATER

Onderzoek: Hoe denkt Nederland over kraanwater?

De drinkwaterbedrijven hebben onlangs een representatief onderzoek gehouden onder consumenten om de kennis over kraanwater te peilen. Het onderzoek gaat in op een aantal aspecten van het kraanwater. Beleving, kennis, kwaliteit en de relatie van kraanwater en gezondheid. Wat vindt de Nederlandse consument?

Volop vertrouwen

De consumenten is gevraagd in welke mate zij vertrouwen hebben in het Nederlandse kraanwater. Maar liefst 95,2% blijkt op deze vraag het antwoord 'veel vertrouwen' te geven. Het vertrouwen is voornamelijk gebaseerd op het feit dat men nooit ziek geworden is van ons kraanwater. Ook geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan dat de levenslange ervaring met goed kraanwater in Nederland een belangrijke reden is voor het grote vertrouwen.

Waardering

Het Nederlandse kraanwater wordt zeer gewaardeerd. Ruim 85% geeft aan kraanwater dagelijks te drinken. Smaak en zuiverheid vindt men belangrijk, evenals de constante kwaliteit. Veel mensen weten niet dat kraanwater wettelijk op veel meer stoffen getest moet worden dan flessenwater. 67% van de Nederlanders verwacht dat het Nederlandse kraanwater een plek heeft tussen de 1 en 5 in de top 10 van de wereldranglijst van kwaliteit.

Misverstanden over chloor en fluor

De helft van de ondervraagden denkt dat kraanwater chloor (42,89%) en fluoride (49,14%) bevat. Een groot misverstand aangezien het Nederlandse drinkwater in het geheel geen chloor bevat. Dit als gevolg van moderne zuiveringstechnieken (o.a. UV licht) die in Nederland toegepast worden.

In 1973 maakte de Hoge Raad al een einde aan het toevoegen van fluor aan drinkwater. Fluor werd destijds toegevoegd aan het kraanwater ter voorkoming van gaatjes in tanden en kiezen. Fluor toevoegingen zijn nu in tandpasta en pilletjes beschikbaar. Wel bevat ons water van nature een kleine hoeveelheid fluor.

Grootscheepse campagne kraanwater.nu

De Nederlandse drinkwaterbedrijven starten op donderdag 22 mei een grootscheepse voorlichtingscampagne met feiten over kraanwater. Via een reeks radiocommercials, een website en een informatief boekje worden feiten verteld en misverstanden weggenomen. Op de website www.kraanwater.nu zijn alle feiten over kraanwater verzameld en wordt er ingegaan op de geschiedenis van kraanwater.

Optimaal genieten van kraanwater

Het Nederlandse kraanwater is uitstekend en om daar optimaal van te genieten, geven de drinkwaterbedrijven in de campagne ook enkele tips voor het kraanwatergebruik. Zo doen bewoners van nieuwbouwwoningen er goed aan de kranen de eerste maanden telkens voor gebruik even door te spoelen. Verontreinigingen die tijdens de bouw in de leidingen zijn gekomen worden daarmee niet geconsumeerd. Verder geven de drinkwaterbedrijven tips over legionella en babyvoeding.

De gezamenlijke drinkwaterbedrijven leveren goedkoop, schoon en veilig kraanwater: Een eerste levensbehoefte die in ons land voor iedereen al decennialang een vanzelfsprekendheid is. Jaarlijks produceren zij 1,2 miljard m3 kraanwater.





http://www.kraanwater.nu

http://www.vewin.nl