Persberichten Binnensticht, 11.35 uur

Utrecht, 22-05-2008

Wisseltruc

LEERSUM/ZEIST Op woensdag 21 mei maakten twee vrouwen in Leersum gebruik van een wisseltruc. Hetzelfde gebeurde door twee vrouwen in Zeist. Dat lukte bij sommige winkels wel en bij sommige niet.

Rond 12.35 uur kreeg de politie de melding dat een medewerker van een winkel aan de Torenzichtlaan het slachtoffer was geworden van een wisseltruc. Agenten gingen ter plaatse. Daarbij bleek dat twee vermoedelijk Slavische vrouwen twee biljetten van 20 en één van 10 euro wilden ruilen voor één biljet van 50 euro. Nadat zij het biljet van 50 euro kregen, wisselde zij dat vingervlug om voor een eigen biljet van 10 euro. Vervolgens zeiden zij dat de medewerker zich had vergist en geen 50, maar 10 euro had gegeven. Daarna gaven zij de 10 euro terug en kregen 50 euro. Dit leverde de verdachten dus een netto winst van 40 euro op.

Bij nader onderzoek door de agenten bleek dat de verdachten dezelfde truc daar bij zeker nog twee winkels hadden geprobeerd. Het personeel van deze winkels was er niet ingetrapt.

Dezelfde truc werd rond 13.00 uur uitgevoerd bij een winkel aan de Meester de Klerkstraat in Zeist. Hier lukte de truc. Rond dezelfde tijd werd het eveneens geprobeerd bij een winkel aan de Slotlaan. Hier had de medewerker de truc door en liepen de verdachten weg. In alle gevallen gingen het om twee vrouwen. Mogelijk was er ook een man bij betrokken, maar daar zijn weinig gegevens van bekend. Mogelijk zijn de verdachten in Leersum dezelfde als in Zeist.

Signalementen

Slavische vrouw, ± 1.60 meter, normaal tot gezet postuur, geverfd donkerbruin haar in een knot en meerdere gouden tanden. Zij droeg een zwarte jas, daaronder een zwart shirt met een goudkleurige opdruk;

Slavische vrouw, ± 1.70 meter, normaal tot gezet postuur en donker haar in een knot. Zij droeg een donkere jas en een wit t-shirt.

Aan getuigen die de vrouwen op of in de omgeving van de Torenzichtlaan in Leersum of de Meester de Klerkstraat / Slotlaan in Zeist hebben gezien of hen mogelijk daar in een auto hebben zien stappen, wordt verzicht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug of district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Verkeerscontroles

BILTHOVEN De politie heeft op woensdag 21 mei op de Soestdijkseweg Zuid het verkeer gecontroleerd.

Van 07.30 uur tot 09.30 uur werd een scootercontrole gehouden. Daarbij werden 25 brom- en snorfietsen gecontroleerd en werden zeventien bekeuringen uitgeschreven, onder andere voor: opgevoerd, geen helm en geen spiegels.

Van 10.00 uur tot 12.00 uur werd een algemene verkeerscontrole gehouden. Daarbij werden zestien bekeuringen uitgeschreven, onder andere voor: te hard rijden (8) en niet handenvrij bellen (4).

Geslotenverklaring

GROENEKAN De politie heeft op woensdag 21 mei van 08.00 uur tot 09.30 uur op de Voordorpsedijk op de naleving van de geslotenverklaring gecontroleerd. Twaalf automobilisten werden bekeurd.