Senternovem


22-05-2008 | Jaarverslag bodemsanering 2007

Het jaarverslag bodemsanering 2007 is verschenen. Het jaarverslag geeft een positief beeld van de ontwikkelingen bij bodemsaneringsoperaties. Naast het toegenomen aantal uitgevoerde saneringen is een flinke stap gemaakt in het wegwerken van de werkvoorraad. Uit het jaarverslag blijkt dat er een balans moet worden gevonden in de aanpak van spoedlocaties en bodemsanering bij ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen.

De bevoegde overheden zijn in 2007 verder gegaan met het inzichtelijk maken van de werkvoorraad. Daarnaast hebben de resultaten van het "Lucht en massa"-project, het Prisma-project en de individuele aanpakken een bijrage geleverd aan de aanscherping van de werkvoorraad. Ook hebben deze projecten meegewerkt aan het verder afslanken van de lijst met locaties met potentieel ernstig verontreiniging. In 2008 wordt het FOCUS-project krachtig ingezet bij de inventarisatie van spoedlocaties. In 2007 is ook een belangrijke stap gezet richting de aanpak van bodemverontreiniging op bedrijfsterreinen. Zo zijn er in totaal circa 10.000 aanmeldingen voor de bedrijvenregeling binnengekomen bij de bevoegde overheden.

Het jaar 2007 wordt ook gekenmerkt door het aantreden van het nieuwe kabinet. De koers van het regeerakkoord en de reacties daarop versterken de tendens om de bodemsanering meer en meer in te bedden in brede maatschappelijke ontwikkelingen. Dit is het moment om bodemsanering zo veel mogelijk te koppelen aan stedelijke vernieuwing en herstructurering. Het betekent dat er een zware claim vanuit de aanpak van spoedlocaties komt te liggen op de beschikbare middelen en capaciteit. Voorkomen moet worden dat het niet ten koste gaat van het maatschappelijke spoor van bodemsanering. In 2008 zullen overheden daarom op bestuurlijk niveau afspraken maken over de prioriteiten en de wijze van taakinvulling binnen dit spanningsveld.

Het jaarverslag bevat informatie die de overheden ter beschikking hebben gesteld voor de sturing van de bodemsaneringsoperatie. Het verslag is onder leiding van het Landelijk Informatiebeheer Bodem (LIB) opgesteld in samenwerking met het IPO, de VNG, Bodem+, VROM en het RIVM. In het jaarverslag kunt u aan de hand van cijfers en illustratieve voorbeelden zien hoe deze ontwikkelingen de voortgang van bodemsanering beïnvloeden.

Meer informatie

Jaarverslag bodemsanering over 2007