Gemeente Cromstrijen


EK Voetbal: veilig versieren (22-05-2008)
Het EK voetbal komt dichterbij. Langzaam beginnen huizen en straten oranje te kleuren als steunbetuiging aan 'onze jongens'. Ook in de horeca en bij winkels en bedrijven worden EK versieringen aangebracht. Als eigenaar of bewoner bent u verantwoordelijk voor de brandveiligheid van de versieringen. Maar natuurlijk helpt de brandweer u graag op weg om veilig van het EK te genieten.

Voorschriften

Goede versiering is niet gemakkelijk ontvlambaar. Dit staat, als het goed is, vermeld op de verpakking. Niet alle versieringen die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om versieringen aan te schaffen en op te hangen die brandveilig zijn. Bij twijfel kunt u de versieringen beter niet aanschaffen. Versiering moet minimaal 50 centimeter verwijderd zijn van spotjes en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen. Dus ook van de televisie. Met lucht gevulde ballonnen zijn gewoon toegestaan.

Straatversiering

Bij het versieren van straten en buurten, moet u rekening houden met de bereikbaarheid van uw straat of buurt voor brandweer en ambulance. Er zijn een paar eenvoudige regels bij het versieren van de 'openbare weg': versieringen boven de openbare weg moeten hoger dan 4,2 meter hangen.

Doe de brandproef!

U kunt de brandveiligheid van versieringen met een eenvoudige proef zelf testen. Daarbij gaat u als volgt te werk.
* Neem een monster (5 x 25 cm) van het materiaal.
* Ga naar buiten en houd een uiteinde van het monster minimaal 5 seconden in een vlam. Bijvoorbeeld van een aansteker of lucifer.
* Houd het monster daarbij vast met bijvoorbeeld een metalen tang en let op dat u zich niet brandt.
* Neem de vlam weg na 5 seconden of eerder als het monster vlam heeft gevat. Het materiaal is brandveilig als:

* tijdens de verhitting geen druppels vrijkomen (al of niet brandend of druipend)
* tijdens de verhitting geen roetvlokken vrijkomen
* het materiaal niet meer dan 15 seconden navlamt en maximaal 60 seconden nagloeit Kijk voor meer informatie en tips over de brandveiligheid van feestversiering in huis, op straat en in bedrijven en horeca op www.brandweercromstrijen.nl