Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers


PERSMEDEDELING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS

DE WERKGROEP "BELGISCH OVERLEVINGSFONDS" HERNEEMT HAAR WERKZAAMHEDEN


- De Werkgroep "Belgisch Overlevingsfonds" ("BOF") heeft op vrijdag 16 mei 2008 voor de eerste maal in deze legislatuur vergaderd.


- De Werkgroep (1) stuurt het "BOF", dat werd opgericht bij de wet van 9 februari 1999, met het oog op de verbetering van de voedselzekerheid van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in de armste landen van Subsahara-Afrika.
Eigenlijk ging het om de verlenging van een parlementair initiatief dat dateert van 1983 en geïnspireerd was door historische droogteperiodes in Afrika en de eruit voortvloeiende massale hongersnoden en sterfte. Het Fonds wordt gestijfd met opbrengsten van de Nationale Loterij (± 250 mio euro over een periode van 10 jaar) en investeert op kruissnelheid tussen de 20 à 30 miljoen euro per jaar in concrete ontwikkelingsprojecten.


- Naast de verkiezing van het Bureau, was de vergadering gewijd aan de bespreking van het Jaarverslag 2007 van het Fonds, evenals van het verslag van de algemene externe evaluatie van het Fonds. Uit deze evaluatie is gebleken dat de projecten van het Fonds nog steeds beantwoorden aan de actuele noden op het terrein.


- Bijgevolg zal de werkgroep in de komende maanden werken aan een wetsvoorstel voor de verlenging van dit parlementaire initiatief vanaf 2009.

(1) Samenstelling : naast de vertegenwoordigers van de administratie DGOS, van de NGO's en van 4 internationale partnerorganisaties, bestaat de Werkgroep uit volgende parlementsleden :


- Roel Deseyn, CD&V-N-VA, ondervoorzitter
- Daniel Ducarme, MR

- Patrick Moriau, PS, voorzitter
- Hilde Vautmans, Open Vld, ondervoorzitster
- Francis Van den Eynde, VB

- David Geerts, sp.a+Vl.Pro.

- Muriel Gerkens, Ecolo-Groen!
- George Dallemagne, cdH

- Robert Van de Velde, LDD

Meer info :

Secretariaat van de werkgroep :
De heer Martin Peleman : tel. : 02/549.82.31

Brussel, 21 mei 2008.
Kamer van volksvertegenwoordigers ­ 1008 Brussel D. Van den Bossche Tel.02/549.81.77 ­ Fax: 02/549.83.02 ­ Email: dominique.vandenbossche@dekamer.be