150.000 ouderen dupe van preferentiebeleid

22/05/2008 12:41

Stichting BOA

Den Haag, 22 mei 2008

Voora l zwakken in de samenleving, met name oudere patiënten, zullen de dupe worden van het preferentiebeleid.. Dit zei drs. S.Benraad, voorzitter van de NApCo/BOA (Belangenbehartiging Openbare Apotheken) donderdag n.a.v. het nieuwe beleid van verzekeraars, waarbij alleen de medicijnen met de laagste prijs vergoed zullen worden. Het preferentiebeleid leidt volgens hem tot verschraling van het beschikbare assortiment geneesmiddelen waarin de rol van de apotheker als geneesmiddelendeskundige ernstig wordt beperkt.

Deze oudere, kwetsbare patiënten gebruiken vaak meerdere medicijnen per dag en ook nog eens op verschillende tijdstippen. Deze kunnen daarom voor hen worden voorverpakt in een speciale zakjes. 's Morgens, 's middags en 's avonds hoeven zij alleen maar een zakje af te scheuren van de rol voorverpakte medicijnen. Bij het slikken van de medicatie, verpakt in één zakje, krijgen zij precies de juiste middelen en in de juiste hoeveelheid binnen. De zakjes kunnen ze afscheuren van een rol van voorverpakte medicijnen, speciaal gemaakt voor deze oudere persoon. Op deze manier worden nu veel medicatieongelukken bij ouderen voorkomen.

De medicijnen waarmee de zakjes worden gevuld, worden door de fabrikant los in potten aangeleverd. Het is nog maar de vraag of er straks nog voldoende van deze los verpakte geneesmiddelen geleverd kunnen worden. Immers het nieuwe preferentiebeleid van verzekeraars leidt ertoe dat straks alleen bepaalde, door verzekeraars aangewezen medicijnen nog vergoed worden. Die medicijnen moeten dan wel door fabrikanten los verpakt in potten geleverd kunnen worden.

Niet iedere fabrikant heeft deze los verpakte geneesmiddelen in het assortiment. Als de verzekeraar met het voorkeursbeleid kiest voor een fabrikant van geneesmiddelen die deze niet los kan leveren, dan zal het hele systeem van voorverpakte "medicijnzakjes voor ouderen" op losse schroeven komen te staan. Op dit moment maken tenminste 150.000 patiënten reeds gebruik van dit systeem. Het aantal medicatieongelukken zal schrikbarend stijgen, juist in een tijd waarin minister Klink laat onderzoeken hoe hij het aantal medicatieongelukken in Nederland sterk kan verminderen.

De BOA noemt het een schrijnende situatie: juist onlangs heeft de wetgever bij de behandeling van de nieuwe Geneesmiddelenwet de apotheker een belangrijke taak toegedeeld als zorgverlener, die met name bij de patiënten moet zorgen voor de medicatieveiligheid en de informatie daarover. Daar hoort dan volgens de BOA ook bij dat er ook budget voor moet zijn. Maar wat zien we nu? Het budget wordt juist kleiner : Door de ingrepen in de prijzen van geneesmiddelen en de daaruit voortvloeiende verliezen voor de apotheek, zullen veel apotheken zich gedwongen voelen om een deel van het huidig personeel te ontslaan en de dienstverlening naar een veel lager niveau terug te brengen. Dit zal slechte uitwerking hebben op de medicatieveiligheid en de voorlichting daarover, waardoor het aantal ongelukken naar verwachting fors zal toenemen.

NApCo/BOA roept de minister op de apotheker vrij te laten in de keuze uit het totaal beschikbare generieke assortiment geneesmiddelen. Alleen op die manier is de apotheker in staat de patiënt op een adequate wijze te voorzien van het juiste product en advies.

Stichting Belangenbehartiging Openbare Apothekers (BOA)

Stichting BOA behartigt de belangen van de zelfstandig gevestigde apotheker. De stichting zet zich in voor hoogstaande farmaceutische zorg en een gezonde bedrijfsvoering in de apotheek, nu en in de toekomst. Stichting BOA voorziet in deze brede belangenbehartiging wegens de steeds verdergaande ketenvorming in de branche en een toenemend aantal nieuwe toetreders. Stichting BOA telt op dit moment 250 aangesloten apothekers.